Már kilenc halottja van a hasmenésjárványnak

2011.05.28. 15:28 Módosítva: 2011.05.28. 16:08
Noha az első számú kórokozónak tekintett, Spanyolországból importált uborka teljesen eltűnt a német üzletekből, piacokról, a hasmenésjárvány egyáltalán nem enyhül Németországban.

Az elmúlt huszonnégy órában tovább növekedett, és szombat délutánra kilencre emelkedett az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés halálos áldozatainak a száma.

A Robert Koch országos járványügyi intézet közlése szerint ugyanakkor már jóval több mint ezer megbetegedést és gyanús esetet regisztráltak. A fertőzöttek közül több mint kétszáz ember állapota válságos.

A járvány elsősorban Észak-Németországban és főként Hamburgban terjed, de a fertőzés megjelent a közép- és délnémet tartományokban is.

A hamburgi kórházak immár kapacitásaik végső határáig jutottak, miközben az orvosok újabb és újabb gyógyszerekkel próbálkoznak a fertőzés legsúlyosabb szövődményeinek, a vörös vértestek rombolásával járó vérszegénységnek és a veseelégtelenségnek az elhárítására.

A hamburgi higiéniai intézet még csütörtök este jelentette be, hogy az EHEC-bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán. Német értesülések szerint  az uborka Málaga tartományból származott. Ezt megelőzően a német hatóságok még arra gyanakodtak, hogy a fertőzés forrása észak-németországi uborka, paradicsom és saláta lehet.

A hamburgi nagybani is gyanús

A málagai termelők szövetsége határozottan cáfolta, hogy baktériummal fertőzött uborkát exportáltak volna Németországba. A szövetség képviselője azt hangoztatta, hogy uborkát más országokba is exportáltak, és hasonló panasz sehonnan nem érkezett. A spanyol termelők állítása szerint a szállítmány út közben vagy már Németországban, a hamburgi nagybani piacon fertőződhetett meg. Hasonlóan foglalt állást a spanyol kormány is. A mezőgazdasági minisztérium megalapozatlan gyanúsítgatásokról beszélt. Ennek ellenére két andalúziai mezőgazdasági üzemben ellenőrzéseket tettek.

A járvány terjedése nyomán a Robert Koch intézet nem zárja ki, hogy a betegséget okozó bélbaktériumot más élelmiszerek is tartalmazzák. Az intézet ezért továbbra is azt tanácsolta a lakosságnak, hogy tartózkodjon az észak-németországi uborka, valamint paradicsom és saláta fogyasztásától.

Kevesebb zöldség fogy

Ez viszont a német parasztok szövetségének tiltakozását váltotta ki. A szövetség szombaton élesen támadta a Robert Koch Intézetet, valamint a berlini egészségügyi minisztériumot is, azt állítva, hogy a termékeik fogyasztásától való eltanácsolással a parasztoknak naponta legalább kétmillió eurós kárt okoznak. Az egészségügyi minisztérium visszautasította a bírálatot, és azt hangsúlyozta, hogy a fogyasztók védelme a gazdasági érdekeknél előbbre való.

Szombati felmérések szerint a járvány hatására a németek csaknem 70 százaléka átalakította étkezési szokásait, és mintegy hatvan százalék – legalábbis egyelőre – nem fogyaszt paradicsomot, salátát és uborkát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla