Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Ezután a máltaiak is válhatnak

2011.05.29. 15:12 Módosítva: 2011.05.29. 15:29
Az erősen hívő katolikus máltaiak kis többséggel megszavazták, hogy országukban is fel lehessen bontani a házasságokat.

A szombaton tartott máltai népszavazás vasárnap nyilvánosságra hozott eredménye szerint a szavazók 54 százaléka döntött a válás engedélyezése mellett. A választásra jogosultak 72 százaléka ment el szombaton szavazni, a 13 szavazókörzetből háromban győztek a nemek, míg a többiben az igenek voltak többségben.

Az eredményt Lawrence Gonzi miniszterelnök jelentette be, de hozzátette, hogy "nem ezt remélte". A többség akaratát azonban tiszteletben fogják tartani, és a parlament meghozza a szükséges intézkedéseket, mondta nyilatkozatában.

A válás mellett kampányoló munkáspárt vezetője, Joseph Muscatszerint új Málta született.

Az Európai Unió legkisebb tagállama történelmi döntést hozott. Málta, ahol a lakosság kilencven százaléka hívő katolikus, volt az egyedüli ország az unióban, amelynek jogrendszere nem ismerte eddig a válás intézményét, sőt, az egész világon is csak egyetlen párja akadt: a Fülöp-szigetek.

A 400 ezer lakosú szigeten mostantól lehetővé válik a házasság felbontása, igaz a sima, gyors válás szóba sem jöhet, nem fordulhat majd elő, hogy valaki egy csúnya veszekedés után, hirtelen elhatározásból úgy dönt: megszabadul a házastársától. A válás lehetőségét csak azokban az esetekben vezetnék be, amelyekben a pár már legalább négy éve külön él, nincs remény a kibékülésre, és a gyerekek eltartása és jóléte biztosított. A népszavazásra feltett kérdés is úgy szólt, hogy ilyen esetekre vonatkozóan egyetért-e a szavazó a válás bevezetésével.

A máltaiak 72 százaléka állítja, hogy eljár a vasárnapi misére, és szinte az összes házasságot templomban kötik meg.