Mladics a hét elejére Hágában lesz

2011.05.29. 14:49 Módosítva: 2011.05.29. 16:25

Valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki Ratko Mladicsot a szerb hatóságok a Nemzetközi Törvényszéknek (NT) - közölte vasárnap Mehmet Güney, a hágai székhelyű bíróság elnökhelyettese.

Az Anadolu hírügynökségnek nyilatkozva Güney azt mondta, hogy a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok vélhetően hétfőn vagy kedden érkezik Hágába, és a nemzetközi joggal összhangban azonnal megjelenik a bíróság előtt. Azután szállítják Hágába, hogy lezajlottak a kiadatással kapcsolatos orvosi, adminisztratív és pénzügyi eljárások. Güney szerint Mladics pere másfél-két évet vehet igénybe, attól függően, hogy mennyi időt vesz igénybe a szükséges dokumentumok és bizonyítékok beszerzése.

Boris Tadics szerb elnök szombaton a BBC-nek adott interjújában megerősítette: a csütörtökön elfogott Mladicsot kiadják Hágának, annak ellenére, hogy az extábornok családja fellebbezett a pénteki döntés ellen.

Mindent ért, és mindenről beszél

Bruno Vekarics, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese megerősítette, hogy a háromtagú bíróság várhatóan kedden dönt a fellebbezés ügyében. A The New York Times című amerikai napilap vasárnapi internetes kiadásában megjelent interjúban Vekarics azt mondja, hogy Mladic "viszonylag" jó egészségnek örvend, tisztában van azzal, mi zajlik körülötte, bőbeszédű, érzelmes, és kifakad, amikor a gyerekeiről beszél.

"Mindent ért, és mindenről beszél" - mondja Vekarics, akinek az a benyomása, hogy semmilyen akadálya nincsen a per lefolytatásának. Mladics rokonai azért túlozzák el egészségi problémáit, hogy késleltessék kiadatását.

"A védelem stratégiája az, hogy ő (Mladics) beteg. Ez nem igaz" - mondta Vekaric. Hozzátette, hogy a biztonsági erők titokban szállítják majd Mladicsot Hágába, elkerülendő a demonstrációkat vagy az erőszakcselekményeket.

Vekarics szerint a bírósági kihallgatáson Mladics nem ejtett szót Srebrenicáról. Első szava azt volt, hogy "semmi baja a horvátokkal és muzulmánokkal", s hogy "szörnyű idők jártak akkoriban". Az ügyész szerint Mladics azt mondta neki: soha nem ölt meg senkit, de felelősségre kell vonni mindenkit, aki gyilkolt.

Diplomáciai alku után vették őrizetbe?

Korántsem "Oszama bin Laden-stílusú" rajtütés, hanem nyugati illetékesek részvételével lezajlott hosszas egyezkedés eredménye volt a háborús bűncselekmények vádjával körözött Ratko Mladic minapi őrizetbe vétele, írta a The Sunday Telegraph. A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap által név nélkül idézett nyugati hírszerzési források szerint az egykori boszniai szerb hadseregparancsnok megadásáról "valamivel több mint egy évig" folytak a tárgyalások, főleg francia, brit és német illetékesek bevonásával.

A The Sunday Telegraph szerint ez arra vall, hogy a szerb hírszerzésnek kapcsolatai voltak "legalábbis Mladic védelmezőivel", az őrizetbe vétel pedig "teljes mértékben megrendezett esemény" volt. A brit lap nyugati diplomáciai forrásai szerint Mladicot végül azzal az ígérettel sikerült rávenni az ellenállás nélküli megadásra, hogy őrizetbe vétele után gondoskodni fognak a családjáról. Erre a szerbek "garanciát vállaltak" - mondta a Telegraphnak nyilatkozó, névtelenséget kérő egyik nyugati illetékes.

"Végül is jobban jár, ha mártírként megy Hágába, mint ha valami lerobbant szerbiai laktanyában vagy búvóhelyen hal meg ... ezt végül ő is elismerte, és sikerült lebeszélni az öngyilkos mártíromságról" - fogalmazott a The Sunday Telegraph forrása. Az idézett illetékes hozzátette: így "előzetes megállapodás alapján egyszerűen csak elmentek (Mladicért) Lázárföldre (Lazarevo) ... semmiféle embervadászat nem volt".

Egy vajdasági kolostorban is bújkált

A Blic című bulvárlap értesülése szerint a boszniai szerb hadsereg egykori tábornokát 2006 októberében a Nagybecskerek (Zrenjanin) mellett található Szent Melánia kolostorba szállították. Az apácák a külvilágtól elzárva, egy cellában helyezték el a beteg Mladicot, és gondoskodtak orvosi ellátásáról - írta a rendszerint jól értesült újság a kolostort felügyelő egyházmegye forrásaira hivatkozva.

A nővérek felkészültek arra, hogy Mladics esetleg meghalhat. Ezért a kolostor templomának kriptájában sírhelyet készítettek a számára. Egy hónap elteltével azonban a tábornok állapota jelentős mértékben javult, így az ismeretlen helyre távozott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás