Mladics ártatlannak vallja magát

2011.05.29. 18:01
A volt hadseregparancsnok fiának beszélt arról: nem ő rendelte el a srebrenicai mészárlást, ügyvédjével pedig fellebbezést nyújtanak be Mladics Hágába szállítása ellen.

Nem ő rendelte el az 1995-ös srebrenicai népirtást, állítja a csütörtökön letartóztatott volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladics.

BBC szerint a háborús bűnökkel vádolt Mladics minderről fiának, Darko Mladicsnak beszélt, az ifjabb Mladics ugyanis letartóztatása után meglátogatta apját börtönében.

Darko Mladics
Darko Mladics

"Azt mondta, bármi is történt Srebrenicában, neki semmi köze nem volt hozzá - mondta el Darko a börtönben tett látogatása után újságíróknak. - Rengeteg nő, gyerek és katona életét mentette meg. A parancsa szerint először a sebesülteket, a nőket és a gyerekeket kellett biztonságba helyeznie, és csak ezután jöhettek a katonák. Bárki bármit is csinált a háta mögött, ahhoz neki semmi köze sincs."

Tüntetnek az érdekében

Srebrenicában összesen 7500 boszniai muzulmán férfit öltek meg, a mészárlás egyike a legfőbb vádaknak, melyeket a 69 éves, 16 éven át bújkáló volt parancsnok ellen felhoztak.

Jó néhány szerb szemében azonban Mladics nemzeti hősnek számít, fia nyilatkozata pedig csak táptalajt ad azoknak a tüntetéseknek, melyeket Belgrádban akarnak megtartani a volt parancsnok letartóztatása miatt tiltakozva. A szélsőjobboldali 1389 nevű csoport arra bíztatja támogatóit, hogy mutassák meg a jelenlegi rendszernek: nem félnek tőlük, és készek megvédeni a szerb hősöket. A rendőrség közben nagy erőkkel készül a vasárnap este hétre bejelentett Mladics-párti tüntetésre.

Egy a volt boszniai szerb katonákat tömörítő csoport szintén tüntetést szervezett Mladics szülővárosába, Kalinovikba, ahol a BBC tudósítója szerint pár ezer ember gyűlt össze a békés demonstrációra.

Ügyvédje szerint Mladics nincs jól

A volt parancsnok ügyvédje, Milos Saljic közben bejelentette: hétfőn fellebbezést nyújtanak be ügyfelével a bíróságnak, mely a háborús bűnökkel vádolt férfit alkalmasnak találta arra, hogy a Nemzetközi Törvényszékre, Hágába szállítsák. Saljic vasárnap úgy nyilatkozott: ügyfele egészsége jelentősen romlott a bírósági döntés megszületése óta.

"Elmondhatom, hogy a jelenlegi állapota sokkal rosszabb, mint tegnap volt, és elsősorban nem fizikailag, hanem pszichikailag viseli meg a helyzete.

Ratko Mladics
Ratko Mladics

A 16 éve szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot 1992 és 1995 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt körözi a délszláv háborús ügyeket kivizsgáló hágai nemzetközi bíróság. Mladics nevéhez kötik a többi között a tízezer életet követelő szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a szerb katonák. A srebrenicai mészárlásról részletesen itt olvashat >>>

Radovan Karadzsics 2008-as letartóztatása óta Mladics lett a legkeresettebb boszniai háborús bűnös. A volt parancsnok sokáig a szerbiai fővárosban, Belgrádban élt, Szlobodan Milosevics 2001-es letartóztatása után viszont eltűnt a városból.

A szerb elnök, Boris Tadics abban bízik, hogy Mladics letartóztatása közelebb viszi Szerbiát a megbékéléshez és megnyitja a kapukat az ország Európai Uniós csatlakozása előtt is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás