Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Ausztriában is gyanúsak az uborkák

2011.05.30. 10:45
Harminchárom osztrák bioélelmiszer-üzletből vonnak vissza spanyol zöldségeket azzal a gyanúval, hogy a Németországban hasmenéses járványt okozó EHEC baktériummal fertőzött áruból valók.

Az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (Ages) vasárnap arról tájékoztatott, hogy hétfőn lefoglalják a kérdéses termékeket az érintett boltokban.

A riasztás biouborkára, valamint az azzal együtt szállított paradicsomra és padlizsánra vonatkozik.

A lefoglalt árut ezután megvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban EHEC baktériummal fertőzöttek-e. Aki már vásárolt a termékekből, annak az osztrák egészségügyi minisztérium azt tanácsolja, hogy semmisítse meg azokat és az azokkal érintkezésbe került élelmiszereket is. A minisztérium emellett minden zöldség alapos tisztítását, hőkezelését tanácsolja fogyasztás előtt.

Az intézkedésekkel érintett zöldségeket két németországi nagykereskedő exportálta Ausztriába. A nagykereskedők szintén visszahívták az Ausztriába eladott árut.

Németországban tízen meghaltak az EHEC baktérium okozta hasmenéses betegségben és több mint ezer megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Ausztriából is jelentettek eseteket.

A baktériumot minden valószínűség szerint Németország "exportálta tovább", a fertőzöttek ugyanis szinte kizárólag külföldön tartózkodó németek, illetve olyan turisták, akik előzőleg Németországban jártak.  • Vennék
  • Hírek