Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Cohn-Bendit visszavonul a francia pártpolitizálástól

2011.05.30. 19:26
Visszavonul a francia pártpolitizálástól Daniel Cohn-Bendit: a francia-német Zöld-párti politikus ezt hétfőn a Le Nouvel Observateur című politikai hetilap internetes oldalán jelentette be.

Az ügy előzménye, hogy a francia Europe Ecologie (Európa Ökológia) elnevezésű párt alapítójaként Cohn-Bendit programja csak 26,5 százalékos támogatottságot kapott a Zöldek hétvégi belső szavazásán, míg a jelenlegi főtitkár, Cécile Duflot elképzeléseire 50,6 százalék szavazott. Ezzel szinte bizonyossá vált, hogy a jövő hétvégi pártkongresszuson a tagság megerősíti Duflot-t pártvezetői tisztségében.

"Nem megyek oda (a kongresszusra) ... Számomra a pártpolitizálás véget ért. Európai szinten folytatom, és kész" - mondta a francia lapnak az Európai Parlament zöld frakciójának 66 esztendős társelnöke.

Cohn-Bendit kudarcnak ítélte meg, hogy a "Több Zöldek" elnevezésű belső frakció szélesebb teret nyert a pártban, miközben ő a társadalom felé való nagyobb nyitást hirdette meg.

"Ez mindenki számára kudarc. 56 százalék tartózkodott, és akkor még nem is számoltuk azokat, akik meghatalmazás útján szavaztak. A szavazáson részt vettek kétharmada a régi Zöldekhez tartozik" - hangsúlyozta a párt egyik meghatározó alakja.  Hozzátette: "A mi kudarcunk az, hogy nem sikerült a szűk szimpatizánsi körön túl másokat mozgósítani. Talán túl naiv voltam, amikor egy másfajta politikai pártot szerettem volna létrehozni".

Az 1968. májusi diáklázadások egykori vezetőjét 2009-ben negyedszerre választották meg európai képviselővé. A "nagy kommunikátor" először 1994-ben Németországban, 1999-ben Franciaországban, majd hét évvel ezelőtt ismét Németországban jelöltette magát.

Három évvel ezelőtt viszont szélesebb politikai összefogást hirdetett meg, mint amely csupán a francia Zöldeket foglalja magában, s közös listát állított a globalizáció-kritikusok vezetőjének számító José Bovéval és a norvég-francia Eva Joly egykori vizsgálóbíróval, aki a nemzetközi pénzügyi csalások és az adóparadicsomok egyik legfőbb szakértője Európában. Az összefogás sikeresnek bizonyult: a Cohn-Bendit által vezetett Európa Ökológia nevű formáció 2009-ben a szavazatok 16,3 százalékával került be az Európai Parlamentbe.

Cohn-Bendit egyébként áprilisban a Libération című francia napilapnak azt mondta, hogy nem indul az Európai Parlament képviselőinek következő, 2014-es megválasztásán.