Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Gyorsteszt készült az EHEC-re

2011.05.30. 22:38
A münsteri egyetem tudósainak sikerült kidolgozniuk egy gyorstesztet, amellyel a legkisebb mennyiségből is néhány óra alatt kimutatható a Németoszágban járványt okozó EHEC-bélbaktérium.

Német tudósok olyan vizsgálati eljárást dolgoztak ki az EHEC kimutatására, amely bármely molekuláris biológiai laboratóriumban elvégezhető. A kutatók a részletekről keddi sajtótájékoztatójukon számolnak be.

Németországban eddig 14-en haltak meg az EHEC-baktérium okozta hasmenéses betegségben, és 1200 megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen, apró derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.

A hatóságokat aggasztja, hogy körülbelül 300-an vannak életveszélyben, köztük gyermekek és fiatal nők, akiknek szervezete már a dialízises kezelésre sem reagál. Az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés ugyanis legsúlyosabb formájában vérszegénységet és veseelégtelenséget eredményez. Hamburgban és Hannoverben orvosok már azt is észlelték, hogy egyes betegek esetében a baktérium okozta mérgezés következtében a központi idegrendszer is károsodott.

Nem zárják ki, hogy az áldozatok száma tovább növekszik, mint ahogy azt sem, hogy több megbetegedett személy maradandó egészségkárosodást szenved. A hírek szerint Hamburgban és Hannoverben sikeresen kísérleteztek egy Eculizumab nevű antitest terápiával, amely korábban válságos állapotban lévő és hasonlóan súlyos tünetekkel küszködő gyermekek esetében segített.  • Vennék
  • Hírek