Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Németországban a járvány terjedésére számítanak

2011.05.31. 09:21
Münsterben gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés kimutatására, Hamburgban és Hannoverben antitest-terápiával kezelik a betegeket. A fertőzés okát még mindig nem találják.

Kedd reggeli adatok szerint az EHEC bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és már megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. A Robert Koch országos járványügyi intézet igazgatója egy interjúban azt hangoztatta, hogy további megbetegedésekkel, illetve áldozatokkal kell számolni.

A sok rossz jel mellett két jó is akadt. Egyrészt a kedd reggeli újságok megerősítették, hogy a münsteri egyetem tudósai gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés kimutatására. Ismertté vált továbbá, hogy egyre több észak-németországi kórházban próbálkoznak egy úgynevezett antitest-terápiával, mely a várakozások szerint lehetővé teszi a legsúlyosabb szövődmények kezelését.

A münsteri kutatási eredmények lehetővé teszik a különleges coli baktérium okozta fertőzés gyors kimutatását. Szakértők szerint ez eddig legalább két napot vett igénybe, a tudósok által kifejlesztett gyorsteszt viszont lehetővé teszi, hogy a kórokozó baktériumot órákon belül kimutassák.

Hamburgban és Hannoverben ugyanakkor már alkalmazzák az Eculizumab nevű antitest-terápiát a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködő betegek kezelésére. Közismert ugyanis, hogy a fertőzés legsúlyosabb esetekben a vörös vértestek rombolásával vérszegénységet és veseelégtelenséget okoz, és az elmúlt napokban előfordult, hogy a dialízises kezelés is eredménytelen maradt.

A szóban forgó antitest-terápia alkalmazásának első jelei kedvezőek, az orvosok azonban figyelmeztettek arra, hogy nincs szó „csodaszerről”. Hogy a terápia valójában mennyire sikeres, az a szakértők szerint ténylegesen három-négy héten múlva derül ki.

Az orvosok aggodalmait növeli az is, hogy a fertőzés következtében mind több központi idegrendszeri károsodást, például beszédzavart észlelnek. Egyes helyeken hiány van a vérplazmában is, a tartományok egymást igyekeznek kisegíteni.

A fertőzés terjedésével kapcsolatban a hatóságok továbbra is sötétben tapogatódznak. Németországban egyre kevesebb szó esik a korábban első számú baktériumhordozónak tekintett, importált spanyol uborkáról. A hatóságok most elsősorban saját házuk táján keresik – de nem találják – a felelős élelmiszereket. Mindenesetre elsősorban az uborka, a paradicsom, a paprika, a saláta – és általánosságban a nyers zöldség – fogyasztását nem ajánlják.  • Vennék
  • Hírek