Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Nevet adtak maguknak a líbiai felkelők

2011.05.31. 06:35

A Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen harcoló felkelők fegyveres erőit mostantól Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek hívják - jelentette be hétfő este Bengáziban az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT).

A felkelést irányító ÁNT közleményében kifejezte reményét: a hadsereg elnevezés ösztönzi a testület tagjait, hogy fegyelmezett és hadra fogható csapatot alkossanak, törekedjenek arra, hogy minél professzionálisabb haderőt alakítsanak ki. Az elnevezés egyébként ideiglenes, mint ahogy a felkelést irányító politikai szervezet neve is.

A februárban kitört lázadást követően a Kadhafi-ellenes erők ellenőrzésük alá vonták a keleti országrészt, és onnan igyekeznek nyugatra, Tripoli felé nyomulni. A felkelők katonai erejét azonban mindeddig jórészt képzetlen, alapvetően fiatal önkéntesek alkották, akiknek ráadásul a fegyverzete is hiányos volt, de az utóbbi időben a líbiai vezetőtől egyre nagyobb számban pártolnak el hivatásos katonák és erősítik a lázadók sorait.

Hétfő este megkezdte műsorsugárzását Bengáziból a felkelők televíziós csatornája. Az Al Hurra (Szabadság) tévé-állomás egyelőre naponta este nyolc órától négy órán át sugároz az Arabsat hullámhosszán. Működését líbiai és külföldi üzletemberek finanszírozzák.