Ödön
2 °C
11 °C

Kitelepítéssel riogatnak idős magyarokat

2011.06.01. 10:13
Bár a szlovák alkotmány garantálja, hogy senkinek sem származhat semmilyen hátránya abból, ha magyar nemzetiségűnek vallja magát, Érsekújváron a népszámlálás kapcsán kitelepítéssel és a szlovák állampolgárság elvesztésével riogatják a magyar nyugdíjasokat - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

A szlovákiai Új Szó szerint egy idős asszony elmesélte, kopaszra borotvált férfi csöngetett be hozzá azzal, hogy jól gondolja meg, mit ír a kérdőívre, mert kitelepítik, ha magyarnak vallja magát. Az eset nem egyedi. Hasonló történt egy lakótelepi ház előtt, ahol a magyarul beszélgető, hűsölő időseknek egy ismeretlen férfi azt mondta, ha magyarnak vallják magukat, akkor ne csodálkozzanak, ha elveszik szlovák állampolgárságukat.

A hír hallatán néhány idős ember csak az anyanyelvre vonatkozó kérdésnél merte feltüntetni a magyart, de nemzetiségének már a szlovákot írta be - áll a lapban.

A lap további példákat is felsorol. "A vasárnapi szentmise után is a megfélemlítésekről beszéltek a magyar hívők a város főterén, több esetről beszámoltak, de névvel egyikük sem mert nyilatkozni."

Az egyik számlálóbiztos elmesélte: mielőtt becsengetett volna, hallotta, hogy a lakó valamelyik magyar adót nézi a tévében. Amikor ajtót nyitott nekik, azt mondta a magyarul bemutatkozó számlálóbiztosnak, hogy szlovák nemzetiségű és egy szavát sem érti. Akadtak bejáratok, ahol a lakók egységesen úgy döntöttek, nem ragasztják rá a kérdőívre a vonalkódot, mások azt mondták, akkor adják vissza a nyomtatványokat, ha az adatvédelmi vita tisztázódott - zárul az Új Szó első oldalas írása.

Szlovákiában június 6-ig kell leadni a népszámlálási adatlapokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?