Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Tízezerre rúghat a Tripoliban megöltek száma

2011.06.01. 13:47

A francia diplomácia szerint tízezer embert ölt meg Tripoliban és környékén az elmúlt három hónapban a Kadhafi-rezsim, írta szerdán a Le Figaro. Ezenkívül a konzervatív francia napilap szerint Líbia 2 millió lakosú fővárosában legalább 20 ezer embert őrizetbe vettek.

"Tömeges letartóztatások, éjszakai razziák, fosztogatások, utcai kivégzések, a legmagasabb szintről érkező parancsok az erőszakra, emberek tömeges eltűnése, tömegsírok: külföldi szemtanúk hiányában valóságos humanitárius dráma zajlik zárt ajtók mögött Tripoliban" - fogalmazott a francia lap. A külügyminisztérium mindezt a líbiai rezsim elől menekülőktől, emberi jogi szervezetektől, diplomatáktól és a nyugati titkosszolgálatoktól érkező "részleges, de egybehangzó információkra" hivatkozva állítja.

A fővárosban uralkodó terror célja Párizs szerint a megfélemlítés által a lázadás megakadályozása Tripoliban. "Több ezren meghaltak, talán többen is, mint 10 ezren" - mondta az egyik diplomata a lapnak. "(Moammer) Kadhafi mindenre képes, a legrosszabbra is, a jövőben csak kellemetlen meglepetésekre szabad számítanunk" - tette hozzá a külügyminisztériumi tisztviselő.

A lap részletesen ismerteti a Tripoliból érkező történeteket a felesége és gyermekei előtt megkínzott családfőkről, a szétdúlt kórházakról és a tömegsírokról. A szovjetektől örökölt telefonlehallgatási rendszert olyan tökéletesre fejlesztette a líbiai rezsim, hogy két perc alatt meg tudja állapítani, honnan kezdeményezték a hívást. "Az emberek semmit nem mernek mondani, mert mindenki meg van arról győződve, hogy lehallgatják" - hangsúlyozta a lapnak egy francia diplomata.

A Le Figaro szerint a francia diplomácia ugyanakkor biztos abban, hogy "Kadhafi sorsa megpecsételődött és csak idő kérdése", hogy mikor távozik a hatalomból. Az időpontot illetően azonban Párizsban már nem mernek becslésekbe se bocsátkozni.

"A Tripoliban elkövetett büntettek bizonyítják, hogy a civil lakosság védelmére irányuló hadműveletek még nem értek véget" - hívták fel a figyelmet a külügyminisztériumban. London pénteken jelentette be, hogy négy Apache típusú támadó helikoptert küld Líbiába, azt megelőzően pedig Párizs azt közölte, hogy 12 harci helikoptert indítottak útnak az észak-afrikai ország felé egy francia hadihajón, hogy adott esetben bevethessék őket a katonai patthelyzet megoldására. Arról azonban egyelőre nincsenek hírek, hogy a "kisebb" célpontok elleni precíziós támadásokra alkalmas járművek tényleges bevetetése megkezdődött.  • Vennék
  • Hírek