Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Egymaga állított meg harminc rohamozó tálibot

2011.06.02. 19:56

A második legrangosabb katonai kitüntetést, a Szembetűnő Bátorság Keresztjét adományozta szerdán II. Erzsébet brit királynő egy Afganisztánban harcoló nepáli katonának. Dipprasad Pun őrmester, a Királyi Gurka Lövészek katonája kivételes harci szellemről tett tanúbizonyságot tavaly szeptemberben, Afganisztán legzűrösebb tartományában, Helmandban, amikor bázisának lőállását tálib lázadók támadták meg.

Pun őrmester egymaga ült gépfegyvere társaságában a megfigyelő ponton, amikor a tálibok offenzívája megindult. A tűzharc tizenöt percig tartott, ezalatt a brit katona elhasználta mind a négyszáz lőszerét, 17 gránátot dobott az ellenségre és egy aknát is bevetett, hogy megállítsa a rohamot. Amikor elfogyott a lőszere géppuskája állványával vert vissza egy mindenre elszánt tálib fegyverest, aki át akart mászni a falon a lőállásba.

A 31 éves katona harmincszoros túlerővel szemben védte meg a bázist, a körülbelül harminc főből álló tálib csapat nem tudott belül kerülni a falakon. A harcot karcolások nélkül úszta meg Pun őrmester, aki három bajtársa életét is megmentette helytállásával, írja a CNN.

Dipprasad Pun 2000-ben lépett be a brit hadsereg gurkák alkotta hadosztályába, azóta megjárta Boszniát és Koszovót is.