Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Enyhülhet a német hasmenésjárvány

2011.06.03. 15:00 Módosítva: 2011.06.03. 15:04

Németországban bizonyos jelek a hasmenésjárvány csekély enyhülésére utalnak, mondta Reinhard Brunkhorst professzor, a vesebetegségekkel foglalkozó német nefrológiai társaság elnöke, és a különböző járványokat okozó baktériumok kutatásával foglalkozó münsteri egyetem egyik vezető oktatója

Mint mondta, Németország fertőzés által leginkább sújtott északi tartományaiban az elmúlt 24 órában valamelyest csökkent az új fertőzések száma. A professzor reményét fejezte ki, hogy ez a trend folytatódik. Óvott azonban a túlzott illúzióktól, szerinte ugyanis már korábban is utaltak jelek a fertőzés csökkenésére, de utána mégis emelkedett a megbetegedések száma.

Péntek reggeli adatok szerint eddig 17 ember meghalt, több mint 2500 pedig megbetegedett. Az áldozatok száma tovább növekedhet, mert a a fertőzöttek közül ötszázan életveszélyes állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A különlegesen súlyos esetek kezelésére - egy Eculizumab nevű hatóanyaggal - antitestterápiát alkalmaznak, és ennek legelső eredményei kedvezőek voltak. A legtöbb beteget kezelő hamburgi, a hannoveri és a kieli orvosok azonban egyelőre óvtak attól, hogy a terápia hatékonyságát illetően végső következtetést vonjanak le. Ehhez - mint utaltak rá - legkevesebb három-négy hétre van szükség.

A különleges bélbaktérium terjedésével, azaz a fertőzést terjesztő forrással kapcsolatban továbbra is teljes a tanácstalanság. A spanyol uborkáról immár végleg elterelődött a gyanú, az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta viszont továbbra is felelős lehet a járványért. Konkrét bizonyíték azonban nincs.

A münsteri egyetemen ezért a hírek szerint immár más termékeket, bizonyos tejtermékeket, valamint húsfajtákat - mindenekelőtt marhahúst -, valamint különböző gyümölcsfajtákat is teszteltek. A teszt azonban negatív maradt, azaz változatlanul teljes a bizonytalanság.