Eszter, Eliza
EUR 382,82 Ft
USD 356,62 Ft
14 °C
24 °C

Ratko Mladics megjelent a hágai törvényszék előtt

2011.06.03. 10:26 Módosítva: 2011.06.03. 15:52

Megjelent pénteken a hágai törvényszék előtt Ratko Mladics, a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka. A múlt héten letartóztatott vádlottnak arról kellett nyilatkoznia, bűnösnek tartja-e magát azokban a vádpontokban, amelyeket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró testület ügyésze megfogalmazott ellene.

A vádiratban népirtás, polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás szerepel.

Első meghallgatásán Mladicsot megkérdezték, hogy megérti-e az ellene indított vádakat. Megmondta a nevét és a születési évét, utóbbi ugyanakkor nem egyezett a bíróság által ismert adattal. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy bűnösnek vallja-e magát a szörnyűnek és undorítónak nevezett vádakban.

"Súlyos beteg vagyok, több időre van szükségem, hogy megértsem, amit felolvastak. Kérem, legyenek türelmesek" - mondta Mladics. Azt állította, hogy legalább két hónapra van szüksége az összes irat áttanulmányozásához.

Mladicsot viszik a bíróságra a börtönből (Fotó. Phil Nijhuis)
Mladicsot viszik a bíróságra a börtönből (Fotó. Phil Nijhuis)

A bíróság által kijelölt Alekszandar Alekszics szerb védőügyvéd képviselte Mladicsot a meghallgatáson. Mladics később úgy is dönthet, hogy a szintén a hágai bíróság börtönében raboskodó Radovan Karadzsicshoz hasonlóan saját maga látja el védelmét.

A bíró tájékoztatta Mladicsot, hogy egy hónapon belül kell válaszolnia arra, bűnösnek vallja-e magát. Miután Mladics több időt kért, a bíró július 4-ére tűzte ki a következő tárgyalást.

Borisz Tadics szerb elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta: országa Mladics kézre kerítésével és kiadatásával kiérdemelte, hogy az Európai Unió hasonló bánásmódban részesítse, mint szomszédját, Horvátországot.

A hágai törvényszék előtt (Fotó: ICTY)
A hágai törvényszék előtt (Fotó: ICTY)

Emlékeztetett arra, hogy Horvátország már az előtt tagjelölti státuszt kapott, hogy Zágráb kiadta volna Hágának a horvátországi szerbek megölésével vádolt Ante Gotovinát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla