Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Mégsem a csíra okozta a hasmenést

2011.06.06. 17:23 Módosítva: 2011.06.06. 17:46
A bienenbütteli üzemből vett minták egyelőre nem igazolták, hogy növényi csíra okozta a németországi halálos hasmenésjárványt. Miután egyelőre nem sikerült egyértelműen bizonyítani a fertőzés forrását, Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter továbbra is óvott mindenkit a növényi csíra, az uborka, a paradicsom és a saláta fogyasztásától.

A németországi hasmenésjárvány terjedésének remélt felderítésében hétfőn újabb "forró nyomról" bizonyosodott be, hogy mellékvágányra vihet. Ezúttal a növényi csíráról derült ki, hogy - legalábbis az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján - mégsem  járvány kórokozójának tekintett, különleges EHEC-bélbaktérium fő hordozója.

Az alsó-szászországi tartományi hatóságok előző este álltak elő azzal a feltételezéssel, hogy az eddig 21 áldozatot követelő járvány terjedéséért egy, az északi Bienenbüttelben lévő biokertészeti üzem, illetve az ott termelt növényi csíra a felelős.

Ilse Aigner fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági miniszter hétfőn rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be: az eddigi laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták, hogy a bienenbütteli üzemből vizsgált növényi csírák baktériummal fertőzöttek lennének.

A Bienenbüttelben lévő biokertészetből 40 mintát vettek a vízből, a munkaasztalokról és a szellőzőberendezésekből. Ezekben nem tudták kimutatni az EHEC-baktériumot. A kis bioüzemet már korábban is vizsgálták a hatóságok. Akkor nyolc mintát vizsgáltak meg, de azok is negatívak voltak.

Miután egyelőre nem sikerült egyértelműen bizonyítani a fertőzés forrását, Ilse Aigner továbbra is óvott mindenkit a növényi csíra, az uborka, a paradicsom és a saláta fogyasztásától. A miniszter ugyanakkor azt mondta: a bienenbütteli üzemben fontos nyomot találtak, amelyet tovább kell követni.

A növényi csíra forgalmazását időközben több kereskedelmi lánc is leállította. Námetország legnagyobb élelmiszerkereskedeője, az Edeka bejelentette: kínálatából kiveszi a növényi csírát. A konkurrens Rewe és a Metróhoz tartozó Real-lánc sem árul csírát.

A hatóságok igyekeztek fényt deríteni arra is, hogy az előzetes laboratóriumi vizsgálatok szerint EHEC bélbaktériummal fertőzött növényi csíra miként fertőződhetett meg. Erre eddig két teória létezett. Az egyik az, hogy a baktériumot az üzem külföldről importálta, a csírafajták alapanyagául szolgáló vetőmag-fajtákat ugyanis a kertészet más országokból szerezte be. A másik feltevés az, hogy a vetőmag, illetve a növényi csíra öntözéséhez használt víz okozhatta a baktériumfertőzést.

Igyekeztek feltárni a bienenbütteli üzem szállítási útvonalait is, illetve azt, hogy a biokertészetből hova érkezhetett az utóbbi hetekben az önmagában fogyasztott vagy más ételekkel kevert növényi csíra. A hírek szerint ilyen csírafajták érkeztek a többi között Frankfurt, Darmstadt, Münster, Bréma, Lübeck és Hamburg éttermeibe, illetve kantinjaiba, valamint bioüzleteibe. Az említett városokban az utóbbi hetekben számos fertőzéses megbetegedést regisztráltak.