Trianon különböző

2011.06.06. 12:09
Sógor Csaba RMDSZ-es euroképviselő a Facebook-on próbálta kifejezni ellenérzését Trianonnal szemben, csak épp nem a megfelelő szót választotta. A politikai viharhoz ez is elég volt.

Kisebb felhördülést keltett a román politikai életben, hogy a hétvégén Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője "Trianon ánlájk" címmel írt bejegyzést Facebook-oldalára. A közösségi oldalon a felhasználók a "like" (tetszik) címkével fejezhetik ki tetszésüket mások bejegyzései iránt, de nemtetszést kifejező opció nincs, mert az a cég szerint nem illene az oldal barátságos arculatába.

Sógor az évforduló alkalmával a magyar fonetikával leírt unlike szóval vélhetően a nemtetszésének szeretett volna hangot adni a békediktátummal kapcsolatban, csakhogy az unlike magyarul kb. annyit tesz, hogy "különböző" vagy "nem úgy mint": Sógor a "dislike" helyett ánlájkolt.

"Én június 4-én erre emlékezem. Mert a közös múltunkból, a történelem tanulságaiból meríthetjük az erőt jövőnk megalapozásához. Ha Te is így érzed, tedd ki a profilképed mellé a magyar zászlót, hogy mindenki láthassa, nem felejtjük június 4-ét!" – állt a közösségi portálra feltett üzenetben.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ifjúsági szervezetének elnöke, Nicolae Banicioiu egy sajtótájékoztató keretében "aberránsnak" nevezte a bejegyzést, ostobaságnak minősítve az abban foglaltakat, és felszólította az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Demokrata–Liberális Pártot (PDL), követelje az RMDSZ-től, hogy foganatosítson szankciókat Sógor ellen – írja az esetről beszámoló Krónika című kolozsvári lap.

Banicioiu szerint az utóbbi időben a magyar politikusok nyilatkozatai egyre "harciasabbak", ami azt jelzi, hogy Emil Boc kormányfő immár "bármit hajlandó eltűrni". Alexandru Petru Fratean, a PSD Maros megyei szervezetének elnöke kijelentette: nem tiszteli Sógor álláspontját, és ő is RMDSZ-en belüli szankciókat szorgalmazott ellene.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM