Kadhafi megesküdött, kitart mindhalálig

2011.06.07. 18:58
Moammer Kadhafi líbiai vezető megesküdött egy keddi beszédében, hogy mindhalálig kitart.

Az állami televízióban - de csak hangüzenet formájában - elhangzott beszédben kijelentette: "nem borulunk térdre", "nem adjuk meg magunkat". "Egyetlen választásunk van, itt fogunk maradni a hazánkban, élve vagy halva" - mondta, és ellenállásra szólította fel a líbiaiakat.

A beszéd mindössze egy órával azután hangzott el, hogy Tripolit egy újabb, heves légitámadás érte kedden délután. A televízió szerint "intenzíven és folyamatosan" bombázták a Báb-el-Azízíja kormányzati épületegyüttest, amely lángokban áll. A robbanásokban elpusztultak a környező épületek és az infrastruktúra is.

"Erősebbek vagyunk, mint az ő rakétáik, erősebbek mint a repülőgépeik, és a líbiai nép szava hangosabb, mint a robbanások" - mondta Kadhafi megszokott, szenvedélyes stílusában. Kijelentette: kész 250 vagy 500 ezer embert is átküldeni az országon, hogy tisztítsák meg a fegyveres bandáktól. Ez utóbbi szavakkal az ország keleti felét kezükben tartó felkelőkre utalt.

"A bombázás közel van hozzám, de ellenállok - mondta a politikus, aki telefonon hívta föl a stúdiót egy ismeretlen helyről. "Akár mártírok leszünk, akár megölnek bennünket vagy öngyilkosságot követünk el, teljesíteni fogjuk a történelem által ránk rótt kötelességünket" - hangsúlyozta.

Az előre be nem jelentett beszéd után pár perccel ismét robbanások hallatszottak Tripoliban. Ezzel egy időben az amerikai elnök kijelentette, hogy mindaddig nyomást fognak gyakorolni Kadhafira, amíg nem távozik a hatalomból.  • Hírek
  • Bankszámla