Kadhafi bukására készül a NATO

2011.06.08. 06:35
A líbiai állóháború, az afganisztáni kivonulás és a NATO-orosz kapcsolatok lesznek a brüsszeli NATO-csúcs fő témái. A hadügyminiszterek tanácskozásán részt vesz Hende Csaba is.

Csűcsértekezletet tartanak szerdán és csütörtökön a NATO védelmi miniszterei Brüsszelben. A megbeszélés legnagyobb érdeklődéssel várt témája Líbia, különös tekintettel a Moamer el-Kadhafi várható bukása utáni helyzetre.

A NATO két hónapja légi támadásokkal biztosítja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt légtérzárat, illetve a határozatot kiterjesztően értelmezve a civil lakosság védelmére hivatkozva a hadsereg támadó alakulatait is rendszeresen bombázza. Ez ugyan még nem hozta meg a várt hatást - a felkelők szedett-vedett katonai alakulatai különösebb eredményeket nem értek el -, de Kadhafi hadereje kezd meggyengülni, így hamarosan összeomolhat a rezsim.

A tanácskozónak témája lesz még az afganisztáni helyzet. Itt az okoz izgalmakat, hogy a várakozások szerint Barack Obama amerikai elnök - aki választási kampányában az afganisztánit még igazságos háborúnak nevezte - hamarosan bejelentheti az amerikai csapatok kivonulásának menetrendjét.

Az amerikaiak távozásával biztonsági vákuum keletkezhet az országban, ahol az elmúlt tíz évben nem sikerült felszámolni a tálibok lázadását. A tanácskozáson most arról kell megállapodni, milyen ütemben adhatják át a tartományok ellenőrzését az afgán haderőnek.

A harmadik téma a NATO-orosz kapcsolatok fejlesztése, ennek keretében találkoznak az orosz hadügyminiszterrel is.  • Hírek
  • Bankszámla