Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Kicsit csökkent az új fertőzések száma Németországban

2011.06.08. 16:08

Némelyest csökkent az új kólibaktériumos fertőzések száma Németországban az egészségügyi miniszter szerint. Daniel Bahr - aki a közelmúltban vette át a tárca irányítását - szerdán délután tartott rendkívüli sajtóértekezletén úgy vélekedett: mindez csekély reményt jelent arra, hogy a több hete tartó hasmenésjárvány elérte tetőpontját.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek: már korábban is előfordult, hogy rövid ideig kevesebb megbetegedés történt, azután pedig hirtelen újból megnőtt a fertőzések száma.

A németországi járványvédelmi központ szerdai bejelentése szerint tovább nőhet a halálos baktérium okozta járvány áldozatainak száma, annak ellenére, hogy a német kormány optimistán vélekedett az újonnan kialakult megbetegedések számát illetően. A Robert Koch intézet közlése szerint szerdán újabb beteg halt meg Németországban, egy pedig Svédországban, a bejelentett esetek száma kedden elérte a 2648-ot. Ezek közül csaknem 700 betegnek súlyos szövődményekkel, például veseelégtelenség kialakulásával kell számolnia.

A legfrissebb adatok szerint a hasmenésjárvány németországi áldozatainak száma 25-re emelkedett.

Fertőzött uborkát találtak

Egy ugyancsak szerda délutáni bejelentés szerint a hatóságok egy, a jelenlegi járványt okozó EHEC-bélbaktériummal fertőzött uborkamaradékra bukkantak egy magdeburgi szeméttárolóban. A tároló egy háromtagú család tulajdonában van, és korábban mindhárman megkapták a fertőzést. A szülők már jobban vannak, lányukat azonban még súlyos tünetekkel kórházban kezelik.

Ez az első eset, hogy a járvány kitörése óta a baktériumot kimutatták egy észak-németországi uborkán. Egyes remények szerint mindez talán közelebb vihet a megoldáshoz, a hatóságok ugyanakkor - a korábbi elhamarkodott bejelentésekből okulva - közölték: további tájékoztatást akkor adnak, ha minden kétséget kizáró feltételezéssel rendelkeznek. Az illetékesek ellenőrizték a környéken lévő szeméttárolókat, valamint azokat az üzleteket, ahol a család vásárolt, de újabb baktériumhordozóra nem bukkantak.

Magdeburg Szász-Anhalt tartomány fővárosa. Az egykori keletnémet tartomány egyike azoknak, ahol a legtöbb megbetegedés történt.

Megerősítették az első francia kólifertőzést

Egy franciaországi beteg esetében megerősítették, hogy kólibaktérium okozta hasmenésben szenved, egy további személy pedig fertőzésgyanús - erősítették meg szerdán francia egészségügyi források.

Utóbbi esetében még nem bizonyított, hogy valóban a 23 németországi halálesetet okozó hasmenésjárvány tüneteit produkálja. Eddig összesen tizenhárom tartósan Németországban élő, vagy onnan nemrég hazatért francia állampolgáron mutatkoztak a hasmenésjárvány jelei - derült ki a francia egészségügyi hatóságok friss jelentéséből. A pácienseken elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok jelenleg is zajlanak, eddig négy esetben zárták ki a véres hasmenésjárványt, hét beteget továbbra is vizsgálnak.

Két beteg Lengyelországban

Megerősítették a második, E. coli baktérium okozta hasmenéses fertőzést egy 7 éves fiú esetében a laboratóriumi vizsgálatok Lengyelországban - közölte szerdán a lengyel közegészségügyi főfelügyelőség (GIS) szóvivője.

Az észak-lengyelországi Gizyckóban élő fiú, akit egy varsói kórházban ápolnak, valószínűleg apjától kapta el a fertőzést, aki Németországból tért haza nemrégiben. Ugyanaz az Escherichia coli baktérium fertőzte meg, amely a németországi járványt okozta. Az apa nem betegedett meg. A fiú állapota súlyos, de stabil.

A GIS bejelentése szerint mindenkit kötelezően megvizsgálnak Lengyelországban, aki az elmúlt két hétben Németországban járt.

Két napja erősítették meg hivatalosan az első hasmenéses megbetegedést Lengyelországban egy 29 éves, tartósan Németországban élő, jelenleg a szczecini kórházban ápolt nő esetében, aki már gyógyulófélben van.

Gizyckóban kórházba szállítottak egy 68 éves nőt is, a 7 éves fiú gondozóját, de nála a vizsgálatok még nem igazolták a fertőzést. Egy ostrolekai kórházban hasonló gyanúval kezelnek egy 34 éves férfit is, aki szintén Németországból tért haza nemrégiben.  • Vennék
  • Hírek