Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Az USA légi csapást mért az al-Kaidára Jemenben

2011.06.09. 21:22

Az Egyesült Államok újabb légi csapásokat mért az al-Kaida fegyvereseire Jemenben, és a támadásban a szervezet több vezetője életét vesztette, jelentette amerikai hivatalos forrásra hivatkozva a CNN.

Miközben a jemeni kormányerők megpróbálják visszafoglalni az iszlamista fegyveresektől az ország déli részén található Zindzsibár várost - a hivatalos televízió szerint ez meg is történt -, az amerikaiak felújították légi csapásaikat.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) drónjaival korábban is intézett támadásokat iszlamista vezetők ellen, így nem sokkal Oszama bin Laden al-Kaida-vezér május 2-i likvidálása után egy pilóta nélküli géppel megpróbálta megölni a jemeni-amerikai Anvar al-Avláki radikális imámot.

Fran Townsend, George W. Bush volt belbiztonsági tanácsadója szerint a több hónapos szünet után felújított amerikai légi csapások várhatóan intenzívvé válnak Jemenben. Egy, a CNN-nek név nélkül nyilatkozó jemeni hivatalos forrás szerint Áden és Washington továbbra is együttműködik, különösen a terrorelhárításban. Mindkét ország vezetése igyekszik ugyanis megakadályozni, hogy az al-Kaida helyi ága kihasználja a zavargásokat és az országban kialakult hatalmi vákuumot.

A New York Times szerint a múlt hét végén amerikai légi csapás végzett Abu Ali al-Haritival, az al-Kaida egyik, Sabva tartománybeli parancsnokával. Hariti megölését a jemeniek korábban a saját sikerükként jelentették be. Egy amerikai hivatalos személy szerint a jelek szerint valóban sikerült likvidálni a terrorista vezetőt, de ezt a hírt megerősíteni rendkívül nehéz.