Brutális megtorlástól tartanak Szíriában

2011.06.10. 12:48 Módosítva: 2011.06.10. 13:59

Sokan véres leszámolástól tartanak, miután pénteken tizenötezer katona indult meg Dzsiszr-es-Sugúr városába. A hatóságok szerint azért kell bevonulniuk a városba, mert a Bassár el-Aszad elnök elleni tüntetések során fegyveres bandák néhány napja megölték a biztonsági erők 120 tagját, írja a BBC.

A kormányzat azt állítja, hogy a helyi lakosok kérték a hadsereg segítségét, azt várják, hogy megszabadítsák őket a fegyveres bűnbandáktól. Egyes hírek szerint ugyanakkor dezertáló katonák kezdték az erőszakot, miközben a hadsereg békés civileket gyilkolt a városban.

Sokan a hadsereg érkezése előtt inkább elmenekültek a városból, a lázadók szerint az ötvenezres város szinte teljesen kihalt. A kormányerők ugyanakkor azzal számolnak, hogy kétezer lázadó fegyveres is lehet a környéken.

A Vöröskereszt szerint legalább háromezer menekült érkezett a szomszédos Törökországba, ahova még mindig folyamatosan érkeznek a szíriaiak. Legtöbbjük csak a pénteki eseményeket akarja átvészelni, és ezért nem szívesen nyilatkozik, mert fél, hogy hazatérve megtorlásban lenne része.

A BBC-nek ugyanakkor néhányan azt állították, hogy a katonák mérgezett vizet osztottak az embereknek, a kórházakat felkeresőket pedig meggyilkolták.

Megszólalt az eddig Bassár el-Aszaddal viszonylag barátságos Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is, aki elfogadhatatlan atrocitásokkal vádolta a szíriai kormányzatot. Arra is utalt, hogy már Törökország is támogatna egy Szíria elleni ENSZ BT-határozatot.

A Dzsiszr-es-Sugúrban zajló eseményekkel párhuzamosan több szíriai városban is utcára vonultak tüntetők pénteken. A katonák tüzet nyitottak több ezer kormányellenes tüntetőre Deraában, szemtanúk szerint sokan megsebesültek. Hivatalos információk ugyanakkor nincsenek.

Emberi jogi szervezetek szerint már 1100-nál is több ember halt meg, mióta márciusban tüntetések kezdődtek Aszad hatalma ellen.  • Tippek
  • Árfolyam