Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Visszaszorul a hasfertőzés Németországban

2011.06.11. 16:42

A hírt a német egészségügyi miniszter jelentette be egy szombati nyilatkozatában. Daniel Bahr ismét annak a reménynek adott hangot, hogy a csaknem egy hónapja tartó és 31 halálos áldozatot követelő járvány végéhez közeledik.

Semmi sem kizárt

A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy az elkövetkező napokban a súlyos fertőzésnek további halálos áldozatai lesznek. Utalt arra, hogy elsősorban az észak-németországi kórházakban mintegy 700, életveszélyes állapotban lévő beteget ápolnak. Esetükben ugyanis fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. A betegek és a fertőzésgyanús esetek száma meghaladja a 4000-et.

Honnan is jön?

Közben a kórokozó mutáns és ebből fakadóan  különösen agresszív baktérium terjedésével kapcsolatban szűkül a kör, de még távolról sem zárult be.

A spanyol uborka után az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta is lekerült a fogyasztásra nem ajánlott zöldségfélék  listájáról, amelyen  immár egymagában a növényi csíra szerepel. A hatóságok a napokban kinyomozták, hogy a baktériumot nagy valószínűséggel egy alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó  növényi csíra terjeszti.

Pénteken délután pedig azt is bejelentették, hogy a mostani járványt okozó, konkrét kólibaktériumot ki is mutatták egy düsseldorfi szeméttárolóban egy kibontott zacskóban talált csírán. Mindezt szombaton újabb vizsgálattal erősítették meg. A tároló egyébként egy olyan családé, amelynek korábban két tagja betegedett meg a fertőzésben. Továbbra is nagy  fejtörést okoz azonban, hogy miként került a járványt okozó bélbaktérium a növényi csírára.

A német gazdák szövetsége szombaton élesen bírálta az egészségügyi hatóságokat. A szövetség felrótta, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta minden alapot nélkülöző "befeketítésével" a hatóságok a gazdáknak 100 millió eurót megközelítő kárt okoztak.