Slotáék ráállnak a magyar sajtóra

2011.06.13. 15:49
Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt ezentúl rendszeresen figyeli a magyarországi sajtót, és az erről készült összefoglalókat minden hétfőn közzéteszi a honlapján.

"Szeretnénk másoknak is a tudomására hozni, hogy a Dunán túli helyzet komoly. Bízom abban, hogy a velünk rokonszenvezők minden hétfőn a médiafigyelő elolvasása után meggyőződnek arról, hogy az SNS olyan szubjektum, amely sohasem árulja el őket" - jelentette ki Andrej Danko, az Szlovák Nemzeti Párt alelnöke hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

A politikus ismételten bírálta Magyarországot, és azt állította, hogy a mai magyar politika veszélyt jelent Szlovákiára nézve, mert célja felülbírálni és megváltoztatni a trianoni határokat. Hasonló módon bírálta a szlovákiai magyar politikai pártokat, a Magyar Koalíció Pártját és a Hidat is, és felszólította a szlovák pártokat, hogy határolódjanak el tőlük, ne működjenek együtt velük. Danko szerint ma az SNS az egyetlen olyan politikai párt Szlovákiában, ami következetesen védi az ország és a nemzet érdekeit.

Az alelnök a 2010-es júniusi parlamenti választások óta eltelt évet értékelve úgy vélte: az SNS a mérleg nyelve a szlovákiai politikai színpadon, "ami azt jelenti, hogy valószínűleg jó irányba haladunk".

Vladimír Meciar, a parlamenten kívüli Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke egy hétfői lapinterjúban azt mondta: a 2006-os parlamenti választások után eredetileg az volt a terv, hogy a választások győztese a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a HZDS mellett a kormánykoalíció harmadik tagja nem az SNS, hanem az MKP lesz. Fico azonban később megváltoztatta döntését.

"Ki kell mondani az igazat, hogy az MKP-nak kellett volna a harmadik partnernek lennie" - mondta a politikus a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági lapban megjelent beszélgetésben. Részleteket azonban nem mondott. Megjegyezte: minderről többször is beszélt Ficóval, de négyszemközt, így semmi közelebbit nem mondhat erről.

Meciar beismerte, hogy voltak bizonyos egyeztetések egy Smer-HZDS-MKP koalíció létrehozásáról. "Erre azonban nem került sor. Trencsénteplicről úgy indultam, hogy az MKP-val írjuk alá a megállapodást. Amikor Pozsonyba érkeztem, kiderült, hogy az SNS-sel" - mondta a volt kormányfő. Leszögezte: a végső döntést a koalícióról Robert Fico volt miniszterelnök hozta meg.  • Hírek
  • Hírek