Megrendült a bizalom Merkelben

2011.06.20. 11:01
Minden eddiginél alacsonyabb Merkel pártjának, a CDU-nak a taglétszáma, derült ki a hétvégén tartott pártkongresszuson. A tagok nyíltan bírálták a kancellár döntéseit az atomerőművek, a görögök és a katonai szolgálat eltörlése miatt is.

Német lapok szerint lázadás tört ki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi pártszervezeteiben a pártelnök-kancellár, Angela Merkel ellen a hétvégén.

A nagyobbik konzervatív párt, a CDU, aki koalícióban kormányoz a bajor CSU-val és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) a hét végén egyfajta válságtanácskozást tartott, miután a CDU támogatottsága az eddigi mélypontra, 30 százalékra csökkent, a taglétszám pedig a folyamatos kilépések miatt először esett 500 ezer alá.

Az újságok részletes beszámolói szerint a  találkozón 150 helyi pártszervezet küldöttei bírálták rendkívül élesen Angela Merkelt, felróva neki, hogy az utóbbi hónapokban a CDU, illetve a kormány kül- és belpolitikai téren egyaránt megmagyarázhatatlan fordulatokat hajtott végre.

A küldöttek kifogásolták a pártszervezetekkel, illetve a tagsággal való konzultációk teljes hiányát, és figyelmeztettek arra, hogy a jövőben nem kívánnak kancellárválasztó egyesületté válni. A beszámolókból az is kitűnt, hogy a jelenlévők elsősorban az energiapolitikában végrehajtott fordulatok, a görög pénzügyi válság megoldásával kapcsolatos magatartás, valamint a kötelező katonai szolgálat megszüntetése miatt bírálták a kancellárt.

Az atomerőműveknél például működési idejük meghosszabbításától az erőművek bezárásáig alig néhány hónap alatt jutottak el, ami a pártot hiteltelenné tette, ráadásul a Bundeswehr egyáltalán nincs felkészülve az önkéntesek fogadására, illetve foglalkoztatására. Végül kifogásolták, hogy a párt arculata egyre kevésbé felismerhető, és ígyezzel mind több hagyományos választó fordít hátat a pártnak.

A kancellár ezzel szemben azt hangoztatta, hogy az általa, illetve a kormány által hozott döntések helyesek voltak. Az eredményekről szólva elmondta: a gazdaság erősödik, a munkanélküliség pedig tovább csökken.

Merkel szerint az eurót és általánosságban az Európai Uniót fenyegető veszélyek villámgyors döntéseket követelnek, a 180 fokos energetikai fordulatot pedig Fukusima miatt kellett meghozni. A világ gyorsan változik, és ehhez egy konzervatív néppártnak is alkalmazkodnia kell - érvelt Merkel, aki szerint a CDU nem dughatja homokba a fejét.

Sajtóértékelések szerint nem az első eset, hogy a helyi pártszervezetek bírálták a kancellár politikáját. Ilyen éles kritikák korábban azonban nem hangzottak el, mint ahogy a konzervatívok népszerűsége sem volt eddig ilyen alacsony szinten.  • Hírek
  • Árfolyam