Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea arab típusú népfelkeléstől tart

2011.06.21. 11:43
Észak-Korea tart a közel-keleti és az észak-afrikai népfelkelésekhez hasonló megmozdulásoktól, s ezért különleges rendőri egységet hozott létre, továbbá nagy mennyiségben vásárolt kommandós védőöltözetet Kínából.

Phenjan könnygázt, védősisakokat és védőpajzsokat vásárolt az elmúlt hónapokban az északkelet-kínai Senjang (Shenyang) városban. Fontolóra vette egyben a tüntetők ellen bevetendő rohamosztagosok részére védőruhák és más felszerelések vásárlását, számolt be kedden a dél-koreai sajtó

A fejlesztés azt mutatja, a vezetés aggódik amiatt, hogy olyan népi megmozdulások robbanhatnak ki, mint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a hosszú ideje hatalmon lévő, tekintélyelvű vezetők ellen.

Észak-Korea különleges rendőri egységet hozott létre és képzett ki az esetleges zavargások elfojtására. Egyes jelentések szerint a kommunista országban növekszik az elégedetlenség a krónikus élelmiszerhiány, valamint a politikai elnyomás miatt.

Az országban 2009-ben balul ütött ki a koreai pénz, a von 1:100 arányú denominálása, amelyet a feketekereskedelem letörésének szándékával hajtottak végre. A "reform" nyomán megbénult a piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki. Ennek ellenére nem alakult ki szervezett ellenállás a rendszer ellen.

A mostani észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il 1994 óta irányítja vaskézzel a 24 milliós lakosságú országot és nem tűri el az ellenkezést. Emberjogi csoportok azzal vádolják, hogy nyilvános kivégzésekkel igyekszik elhallgattatni a belső kritikát.