Nyugdíj- és egészségügyi reformot hajt végre Csehország

2011.06.21. 23:36
A tervek szerint 2012-től kétszintű lesz a közegészségügyi ellátás Csehországban, és emelkedik a kórházi napidíj - egyebek között ezt tartalmazza az egészségügyi reform első része, amelyet kedden délután hagyott jóvá a cseh képviselőház. A nyugdíjkorhatár 70 évre emelését is elfogadták.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása szerint a jövőben aki magasabb biztosítási díjat fizet, az általános színvonalat meghaladó egészségügyi ellátásban részesülhet. Ennek alapfeltételeként meghatározzák azokat a közegészségügyi ellátási normákat, amelyekre mindenki jogot formálhat.

Kórházi beutalás esetén az eddigi 60 koronás napidíj (kb. 700 forint) 100 koronára emelkedik. Az eddigi gyógyszerenkénti 30 koronás gyógyszertári illeték a jövőben az egész vényért fizetendő 50 koronára módosul. Az 50 koronánál olcsóbb gyógyszerek után a jövőben nem fizet térítést az egészségbiztosítás. Újdonság, hogy a gyógyszerek árát versenyalapon határoznák meg.

A törvény most elfogadott módosítása volt az egyik oka a múlt csütörtöki országos közlekedési sztrájknak. A kormány és a szakszervezetek hétfőn is egyeztettek, de megegyezésre nem került sor. A cseh orvosi kamara délelőtt a javaslat visszavonására kérte az egészségügyi minisztert, de nem talált meghallgatásra.

A baloldali ellenzék jelezte, hogy várhatóan az alkotmánybírósághoz fordul. A szociáldemokraták és a kommunisták szerint elfogadhatatlan, hogy a közegészségügyben két szintje legyen az ellátásnak, aszerint, kinek mennyi pénze van. A két párt szerint ez ellenkezik az alkotmánnyal. A magasabb szintű ellátást kizárólag kereskedelmi keretek között tudják elképzelni.

Hetven év felett lesz a nyugdíjkorhatár

A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését több mint 70 évre a cseh kormány a gazdasági helyzettel és a folyamatosan növekvő élethosszal magyarázza. A mostani törvénymódosítás az 1955 után született nőket és az 1965 után született férfiakat érinti. A két nem számára a nyugdíjkorhatár 2041-ben válik egyaránt 70 évvé. A 2011-ben születetteknek már csak 73 évesen mehetnek nyugdíjba.

Jelenleg a nyugdíjkorhatár 67 év. A gyakorlatban azonban az emberek többsége korábban megy nyugdíjba, mert a régebbi 60 éves korhatárt csak fokozatosan emelik.

Októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének a kiszámítása is. A reálkeresetek összege jobban fog tükröződni a nyugdíjak nagyságában.

A nyugdíjreform következő, még jóvá nem hagyott része a második magán nyugdíjpillér bevezetése. Ez a módosítás is még az idén a parlament elé kerül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek