Emma
-2 °C
6 °C

Betiltották a csernobili turizmust

2011.06.23. 21:41

Az ukrán főügyészség döntésére Ukrajnában leállítottak a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetbe szervezett minden utazást – közölte csütörtökön a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Korábban a minisztérium, amely a csernobili övezetbe tett látogatásokat, a turisták útvonalát és tartózkodási idejét szabályozza, engedélyezte az utazási irodák szervezte turistautakat, azt állítva, hogy ezek nem károsak az egészségre. A tárca szerint törvényes volt az engedély, amelyet be is jegyeztek az igazságügyi minisztériumban és egyeztettek az ukrán biztonsági szolgálattal, az egészségügyi tárcával, az állami atomenergiai felügyelettel és a külügyminisztériummal.

Az ügyészség a bírósághoz fordult a rendkívüli helyzetek minisztériumának engedélye miatt. A végső döntést a bíróság hozza meg, amely mindkét félre kötelező lesz.

A katasztrófavédelmi tárca hangsúlyozta, hogy a csernobili övezetben stabilak a sugárzási viszonyok, a sugárzási dózis a földfelszínen és a víz izotóptartalma a normán belül van.

A csernobili atomerőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt robbanás. A beomlott reaktor fölé betonszarkofágot építettek, amelynek helyére újabb, biztonságosabb védőburok építését tervezik.