Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Dél-Franciaországban is fertőzött az EHEC

2011.06.24. 19:14
A németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg a dél-franciaországi Bordeaux környékén.

Öt embert ápoltak kórházban, kettőnél már bebizonyosodott, hogy a kóli baktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta a betegséget – közölte a bordeaux-i kórház.

A francia egészségügyi hatóságok azt már megállapították, hogy a megbetegedéseknek nincsen köze a múlt héten Lille-ben történt kollektív ételmérgezésnek, amikor nyolc gyermek a Lidl diszkontáruházban forgalmazott fagyasztott húspogácsától fertőződött meg a különleges kóli bélbaktériummal.

Növényi csíra okozhatta

Annak ellenére, hogy a mostani fertőzés okozójaként a németországi járványhoz hasonlóan a növényi csírákból származó Escherichia coli O104 baktériumot jelölték meg a francia egészségügyi hatóságok, annak pontos eredetét egyelőre még nem tudták beazonosítani.

Péntek este egyetlen dolog volt biztos: a tíz fertőzöttből heten részt vettek június 8-án a Bordeaux közeli Begles településen egy évzáró iskolai ünnepségen, és közülük hatan növényi csírákat fogyasztottak. A vizsgálatok jelenleg is folynak annak megállapítására, hogy honnan származhattak az ételmérgezést okozó növényi csírák.

Három, súlyos állapotba került 41 és 65 év közötti nőt akut veseelégtelenséggel a bordeaux-i egyetemi kórház intenzív osztályán kezelnek, mindhárman dialízisre szorulnak. Két másik beteget, egy 35 éves férfit és egy 47 éves nőt a helyi katonai kórház belgyógyászatán ápolják antibiotikumokkal, az ő állapotuk folyamatosan javul. Két másik beteget, akik csütörtökön kerültek kórházba, péntek délelőtt már hazaengedtek az orvosok. A többiek nem szorultak kórházi ellátásra.

Az összes beteg Bordeaux vonzáskörzetében él, ketten Begles, a többiek pedig Talence településen, de a súlyos hasmenéses megbetegedésen kívül nincs köztük semmilyen kapcsolat, nem ismerik egymást.  • Vennék
  • Hírek