Mladics ügyvédje 90 eurós órabérért dolgozik

2011.06.24. 17:20
Az orosz Alekszandr Mezjajev, a nemzetközi jog professzora lesz a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics védője a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A Blic című belgrádi lapban megjelent információ szerint Mezjajev már Mladics letartóztatásakor kifejezte készségét, hogy hajlandó lenne elvállalni a boszniai szerb hadsereg volt tábornokának védelmét ellátó ügyvédcsoport munkájának irányítását.

Mezjajev az egyik legismertebb a hágai törvényszéken tevékenykedő ügyvédek között. Korábban a Szlobodan Milosevics védelmét ellátó csoportban dolgozott, majd a Szerb Radikális Párt vezetőjét, Vojiszlav Seseljt védő csapat jogi tanácsosa volt.

A Blic információi szerint Mezjajev többször is tárgyalt már Mladics családjával és a volt boszniai szerb tábornok jelenlegi védőjével, Milos Saljiccsal. Ennek során "kifejezte az igazság kiderítése iránti készségét". "Cikkeiben és Oroszországban tartott előadásain, Mezjajev cáfolta a hágai Nemzetközi Törvényszék Szrebrenicával kapcsolatosan Mladics ellen felhozott vádjait" – olvasható a Blicben, amely szerint Mezjajev "a legtapasztaltabb ügyvédek egyike Hágában".

Ratko Mladics
Ratko Mladics

Mezjajev nem csekély pénzért vállalja Mladics védelmét. A Blic szerint órabére 90 euró lesz, munkatársai pedig 80 eurós órabérért dolgoznak. A védelem költségeit – Mladics családi ügyvédje szerint – részben a Nemzetközi Törvényszék állja, míg a költségek másik részének fedezésére a szerb államot kérik fel.

A Blic szerint azonban a szerb kormány korábban már jelezte, hogy nem fedezi Mladics védelmének költségeit, mert a volt tábornok nem adta fel magát önként, amikor körözés alatt állt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla