Ukrajna kitiltja a turistákat Csernobilból

2011.06.27. 15:44
Az ukrán hatóságok egyelőre megtiltják a turistáknak, hogy a huszonöt évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófában fertőzötté vált területekre utazhassanak.

Jelenleg bíróság vizsgálja, engedélyezhetőek ezek az utazások - mondta el Arseni Finberg, a turizmusért felelős hivatal szóvivője vasárnap Kijevben.

A főügyészség tiltakozik az ukrán polgári védelmi minisztérium döntése ellen és a harminc kilométeres lezárt zóna megnyitását kéri a tömegturizmus számára. Az atomfertőzött területekre való utazás a 2012-es futball Európa-bajnokság vendégei számára is különleges programot jelentene.

Finberg becslései szerint egy-két hónapon belül kiderül, ismét megnyílhatnak-e a turisták előtt a lezárt területek. Az engedélyhez a titkosszolgálat, az egészségügyi minisztérium és a biztonsági hatóságok megállapodására van szükség, a bíróság hozza meg a végső döntést.
A tudósok, kutatók és újságírók számára továbbra is engedélyezik a műszaki látogatásokat. A zónában emberek ezrei élnek és dolgoznak ma is.

A nagy érdeklődés miatt az év elején nyitották meg a turizmus előtt a csernobili régiót. Az atomerőmű négyes reaktorának 1986. április 26-án történt robbanása az energiaforrás békés felhasználása óta a legsúlyosabb következményekkel járó atomszerencsétlenség volt.  • Hírek
  • Hírek