Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tripoli visszautasítja a Kadhafi elleni elfogatóparancsot

2011.06.28. 00:09

A tripoli kormány visszautasítja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsát Moammer Kadhafi, egyik fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen – közölte hétfő este Mohammed al-Gamúdi igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint az ICC döntésével a NATO-t akarja segíteni abban, hogy fellelje és megölje az észak-afrikai ország vezetőjét.

A miniszter sajtóértekezletén emlékeztetett arra is, hogy Líbia nem írta alá a büntetőbíróság létrehozásáról rendelkező római szerződést, így nem ismeri el a testület ítélkezését. Líbiai tisztségviselők még mielőtt a határozat megszületett volna, elutasították a bíróság döntését.

Gamúdi szerint az ICC döntései arra irányulnak, hogy eszközt adjon a Nyugat kezébe a harmadik világ vezetői utáni hajsza támogatására. A miniszter utalt arra is, hogy sem Kadhafinak, sem Szaif nevű fiának nincs kormánytisztsége, ezért a büntetőbíróság által megfogalmazott vádakhoz semmi közük nincs.

Az ICC mindhármukat emberiesség elleni bűntettekkel vádolja. A bíróság szerint február második felében, az észak-afrikai arab országban megindult rendszerellenes tiltakozások első 12 napjában az utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt öltek, illetve sebesítettek meg és vetettek börtönbe.