Valér
4 °C
8 °C

Egyiptom nem lesz a hasmenésjárvány bűnbakja

2011.07.01. 14:15

Az egyiptomi mezőgazdasági minisztérium pénteken cáfolta, hogy az észak-afrikai országból származó görögszénacsíra lett volna a felelős az Európában dúló hasmenésjárványért, amely eddig ötven ember halálát okozta.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értesülései, amelyek szerint a 2009 és 2010 során Egyiptomból Franciaországba és Németországba szállított görögszéna szerepet játszott a megbetegedésekben, "teljesen tévesek" - mondta Ali Szuleimán, a minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

"A baktérium jelenléte Egyiptomban nem bizonyított" - írta a MENA hírügynökség, amely szerint a 2009-es exportban érintett egyiptomi vállalat Hollandiába, nem pedig Németországba szállított görögszénát.

Az EFSA szerdai közleményében azt írta, hogy a vizsgálat előrehaladtával úgy tűnik, a 2009-ben, illetve 2010-ben Egyiptomból importált görögszénamagoknak mind a franciaországi, mind a németországi E.coli-fertőzésekhez közük van. Meg nem erősített médiaértesülések szerint a magok egy német beszállítón keresztül érkeztek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 16 országban - 14 európai államban, Kanadában és az Egyesült Államokban - 4050 megbetegedést regisztráltak. Ezek közül 3900 eset Németországhoz köthető, és onnan került ki a halálos áldozatok 96 százaléka is. A német egészségügyi hatóságok jelezték, hogy az új megbetegedések száma a május 30-ai tetőzés óta folyamatosan csökken.

A különféle egészségügyi és élelmiszerbiztonsági szervezetek azt tanácsolják, hogy a csírákat fogyasztás előtt alaposan főzzék meg, ugyanis a megbetegedést okozó magok még mindig az uniós és más külföldi piacokon lehetnek.

A görögszéna fűszer- és gyógynövény, amelyet az ókori Egyiptomban például füstöléshez és balzsamozáshoz használtak. A Földközi-tenger vidékén és Nyugat-Ázsiában őshonos. A sokoldalúan felhasználható növényt az afrodiziákumok közé sorolják.