Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Izrael meg fogja állítani a segélyflottillát

2011.07.01. 16:49

Jövő héten indul útjára  az Izrael által fenntartott gázai blokád megtörésére készülő hajóflottilla - közölte pénteken a nemzetközi konvoj szóvivője. A bejelentés azt követően történt, hogy a szervezők a többszöri késedelemért izraeli szabotázsakciókat tettek felelőssé.  A tervek szerint tucatnyi segélyhajó indul útnak, a fedélzetén csaknem ötszáz, különböző állampolgárságú önkéntessel a mediterrán térség, mindenekelőtt Görögország kikötőiből.

"Izrael mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a hajók kifutását a kikötőből" - hangoztatta Greta Berlin szóvivő. Közölte: július 5-én szeretnének indulni, hogy legkésőbb 6-án vagy 7-én minden hajó a flottilla gyülekezési helyére érjen. A flottillának már a múlt héten el kellett volna elindulnia, de a palesztinbarát akciót állítólagos szabotázsakciók hátráltatják.

Izrael - amelynek eltökélt szándéka a segélyflottilla megállítása - többször leszögezte: a gázai blokádra azért van szükség, hogy megakadályozzák a fegyverek eljutását a palesztin földsávot uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezethez. A palesztinok és támogatóik szerint azonban a tengeri blokád illegális, s kollektív büntetésként sújtja az 1,5 milliós gázai lakosságot.

Csütörtökön egy újabb hajó megrongálásával vádolták meg Izraelt a Gázába segélyt szállítani szándékozó aktivisták.

Tavaly májusban izraeli kommandósok elfoglalták a palesztin földsávot elérni próbáló előző nemzetközi flottilla török vezérhajóját, az incidensben kilenc török állampolgár életét vesztette.