Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Újabb tömegtüntetések Jemenben, Szíriában

2011.07.01. 16:58

Több tízezer - a szervezők szerint 250 ezer - tüntető követelte pénteken Jemen fővárosában, Szanaában, hogy a jemeni államfő, aki jelenleg a szomszédos Szaúd-Arábiában van gyógykezelésen, távozzon a hatalomból.

"Kéz a kézben menetelünk, hogy elérjük célunkat", "A nép átmeneti tanácsot akar" - skandálták a tüntetők a város északi részén, miután meghallgatták a péntek déli imát, amelyen a hitszónokok sürgették az ügyvezető államelnököt, tegye lehetővé, hogy Jemen mielőbb új vezetőt választhasson Ali Abdalláh Száleh elnök helyére. A tömeget a rezsimmel szembefordult tábornok, Ali Mohszen el-Ahmar katonái vigyázták.

Közben Szanaa déli felében szintén tömegek tódultak az utcára, de ők Száleh elnököt éltették.

A 33 éve hatalmon lévő Szálehet Szaúd-Arábiában ápolják, miután június elején kormányának több tagjával együtt súlyosan megsebesült az elnöki hivatalt ért rakétatámadásban.

Szórványos lövöldözés

Taizzban, a fővárostól délre a tüntetők Szaúd-Arábia-ellenes jelszavakat is skandáltak. "Jemen nem Bahrein" - kiáltozták. A perzsa-öböli parányi monarchiába márciusban szaúdi csapatok vonultak be, hogy segítsenek megvédeni a királyi családot a tömeges ellenzéki tiltakozásokkal szemben.

Tüntetések voltak pénteken Jemen más városaiban is, északon Szaadában, és a délkeleti országrészben, Hadramaut tartományban.

Közben délen, Zindzsibár környékén - 50 kilométernyire a nagy kikötővárostól, Ádentől - továbbra is feszült a helyzet, pénteken is szórványos lövöldözés hallatszott. A város május vége óta radikális iszlamisták kezén van.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia attól tart, hogy az ingatag jemeni helyzetet kihasználva az al-Kaida terroristahálózatéhoz hasonló szellemiségű erők tartósan megvethetik a lábukat az arab országban, és onnan kiindulva merényleteket hajthatnak végre a térségben.

Több tízezren tüntettek Szíriában

Több tízezer ember vonult az utcákra pénteken Szíria több városában, hogy nagyobb szabadságot követeljen és az ország vezetősége ellen tüntessen. A tiltakozások során a közép-szíriai Homszban kilenc tüntető megsérült, kettő pedig meghalt, amikor a biztonsági erők éles lövedékkel kezdték oszlatni a tömeget.

Az arab világ zavargásainak kezdete óta a péntekenként, a muszlimok számára legfontosabb ima napján, a tüntetők rendszeresen elözönlik az utcákat Szíriában. A legtöbben most pénteken az észak-szíriai Hama városában gyűltek össze, ahol szemtanúk beszámolója szerint 400 ezer ember tüntetett a rezsim ellen. A biztonsági erők távol tartották magukat a helyszíntől, mondta el az AFP francia hírügynökségnek egy tüntető.

Más városokban ennél kisebb megmozdulások voltak pénteken, a fővárosban, Damaszkuszban pedig csak százak vonultak az utcákra. A hatóságok ezeken a helyeken még az ima előtt több embert őrizetbe vettek a zavargások elkerülésének érdekében.