Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ellenzéki győzelem a thai választásokon

2011.07.03. 13:43
Az ellenzéki Pheu Thai párt óriási győzelmet aratott a vasárnapi thaiföldi parlamenti választásokon a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések szerint. Ez azt jelenti, hogy a párt egyedül is kormányt tud alakítani, ami azonban megnöveli az újabb belpolitikai válság veszélyét.

A bangkoki Szuan Duszit Egyetem - legmegbízhatóbbnak tekintett - exit pollja alapján a Thakszin Sinavatra volt kormányfő húga, Jinglak Sinavatra vezette Pheu Thai 313 helyet szerzett meg az 500 parlamenti mandátumból, míg Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök Demokrata Pártja csak 152-t.

A bangkoki Szűz Mária Mennybemenetele Egyetem felmérése alapján pedig a Pheu Thai 299 helyet szerzett meg, a Demokrata Párt pedig 132-t.

Az exit pollok alapján a Pheu Thai jóval sikeresebben szerepelt, mint azt a választások előtt készített közvélemény-kutatások sejtették. Ez utóbbi felmérések ugyanis a Pheu Thai kis mértékű győzelmét vetítették előre; a két rivális párt támogatottsága egy hónappal ezelőtt pedig még fej-fej mellett állt.

Egyenes győzelem

Amennyiben a hivatalos végeredmény megerősíti a Pheu Thai ilyen nagy arányú győzelmét, a 44 éves Jinglak Sinavatra Thaiföld első női miniszterelnöke lehet. Az eddig az üzleti életben tevékenykedő, a politikában újoncnak számító Jinglak Sinavatrát hívei az exit pollok alapján máris kormányfőként ünnepelték.

A Demokrata Párt szóvivője mindazonáltal felszólította a választókat, várják meg a voksolás hivatalos eredményét.

A délkelet-ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a 2006-ban puccsal megbuktatott, száműzetésbe vonult Thakszin Sinavatra szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. Thakszin különösen az északkeleti, rizstermesztő régiókban népszerű, ezeken a területeken a képe szinte mindenütt kint van. A mostani parlamenti választás - ahogyan az előző három is - egyúttal a Thakszin Sinavatra melletti vagy elleni népszavazással ért fel.

A volt kormányfő - aki jelenleg Dubajban él, hogy elkerülje a pénzügyi visszaélések miatt hazájában rá kirótt kétéves szabadságvesztés letöltését - vasárnap telefonon gratulált húgának a választási eredményhez. Thakszin Sinavatra a TBPS tévécsatornának nyilatkozva pedig a választási eredmények tiszteletben tartására szólította fel minden pártot. Elmondta azt is, hogy egyelőre nem siet hazatérni, inkább kivárja a megfelelő időpontot.