Alfréd
-3 °C
3 °C

A hadsereg elfogadja a thai választás eredményét

2011.07.04. 08:12

A thaiföldi hadsereg elfogadja a hét végi parlamenti választások eredményét, és nem akadályozza meg az ellenzéki pártot abban, hogy kormányt alakítson – közölte a délkelet-ázsiai ország távozó kormányának védelmi minisztere.

"Biztosíthatok mindenkit, hogy a katonaság nem akar túlterjeszkedni a rá ruházott hatáskörökön – közölte a védelmi tárca vezetője, a thaiföldi politikában jelentős szerepet játszó hadsereg korábbi főparancsnoka.

Közben Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő bejelentette, a vasárnapi parlamenti választáson elszenvedett vereség miatt lemond pártelnöki tisztségéről.

A választásokon abszolút többséget szerzett a száműzetésben élő korábbi thaiföldi kormányfő, Thakszin Sinavatra húga, Jinglak Sinavatra által vezetett ellenzéki Pheu Thai párt.

A 44 éves férjezett, egygyermekes dekoratív üzletasszony szinte teljesen tapasztalatlan a politikában. Ennek ellenére bátyja és annak sógora után Thaiföld harmadik miniszterelnöke lehet a Sinavatra-családból, egyszersmind a 66 milliós délkelet-ázsiai ország első női kormányfője.

A pártvezető amnesztiát ígért a kampányban, a kormánypárt szerint azért, hogy megágyazzon Thakszin Sinavatra visszatérésének. A volt kormányfő viszont hétfőn Dubajból azt üzente: nem akar újra miniszterelnök lenni, inkább nyugdíjba vonul.

Húga, Jinglak már a választási győzelem másnapján bejelentette, a Pheu Thai koalíciós megállapodást kötött négy másik párttal, az öt pártnak pedig a nem hivatalos végeredmény szerint együttesen 299 képviselője van az 500 fős bangkoki parlamentben.

A hivatalos végeredményt egy hónapon belül állapítják meg, azután, hogy a választási bizottság kivizsgálta a voksolással kapcsolatos összes panaszt. A testület előzőleg közölte, csaknem 200 beadványt vizsgál, ezek többsége szavazatvásárlásra vonatkozik. A választási bizottság öt jelölt eredményét már meg is semmisítette.