Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Mladicsot kivezettették a teremből

2011.07.04. 10:17 Módosítva: 2011.07.04. 10:54

A korábbi közléssel ellentétben hétfőn megjelent hágai bírái előtt, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Ratko Mladics, a boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt főparancsnoka.

Bűnösségéről ezúttal sem nyilatkozott. A hágai eljárás félbeszakadt, miután az engedély nélkül sorozatosan közbekiabáló Mladicsot a bíróság kivezettette a teremből.

Korábban ügyvédje, Milos Saljics azt mondta, hogy Mladics bojkottálja a meghallgatást, mert a védelmét irányító csapatot még nem hagyták jóvá

Mladics egy hónapja is megjelent a nemzetközi törvényszék előtt. Akkor azt mondta, súlyos beteg, több időre van szüksége, hogy megértse, amit felolvastak.

Mladics a hétfő tárgyalás kezdetén (Fotó: Valerie Kuypers)
Mladics a hétfő tárgyalás kezdetén (Fotó: Valerie Kuypers)

Saljics az AFP-nek elmondta, hogy Mladics rajta kívül egy orosz ügyvédet választott. Belgrádi lapértesülések szerint Alekszandr Mezjajevről, a nemzetközi jog professzoráról van szó, aki 90 eurós órabérért dolgozik. A védelem költségeit részben a Nemzetközi Törvényszék állja, míg a költségek másik részének fedezésére a szerb államot kérik fel.

Nerma Jelacsics, a bíróság szóvivője közölte: Mladics "normálisan viselkedik" a fogdában. "Ugyanúgy töltheti az idejét, mint más fogvatartott, látogatókat is fogadhat" – mondta.

Ratko Mladicsot május 26-án fogták el egy vajdasági faluban, Lazerevóban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek