Műszaki hiba miatt leszállt a lengyel kormánygép

2011.07.05. 17:07

Műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia Varsóba hétfőn egy Kijevbe tartó, magas rangú lengyel tisztségviselőket szállító lengyel kormánygépnek.

Az orosz gyártmányú Jak-40-es repülőgép fedélzetén 13 tisztségviselő utazott, köztük Jacek Michalowski, a lengyel elnöki hivatal vezetője és Jaromir Sokolowski, a hivatal külpolitikai ügyekben illetékes minisztere, valamint Krzysztof Kunert, a Vértanúsági és Harci Emlékhelyeket Gondozó Tanács titkára. A delegáció végül jelentős késéssel, egy másik gép fedélzetén érkezett meg Kijevbe.

A jelentést megerősítette a lengyel elnöki hivatal sajtóosztálya.
A lengyel küldöttség Bronislaw Komorowski lengyel és Viktor Janukovics ukrán elnök augusztus végére tervezett találkozóját készíti elő. A két államfő a tervek szerint megemlékezik a második világháború idején és után lengyel, illetve ukrán civilekkel szemben a másik fél által elkövetett háborús bűncselekmények áldozatairól.

A lengyel kormányflotta 8 darab Jak-40-es és két Tu-154-es repülőgépével, valamint Mi-8-as helikoptereivel az elmúlt két évtizedben már több baleset történt. A legsúlyosabb az egyik Tu-154-es 2010. április 10-én Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófája volt, amelyben 96-an veszítették életüket, köztük Lech Kaczynski akkori lengyel államfő.  • Hírek
  • Árfolyam