Mátyás
-6 °C
1 °C

Zavargások törtek ki Kairóban

2011.07.05. 06:22

Zavargások törtek ki hétfőn Kairóban, miután az egyiptomi főváros egyik büntetőbírósága óvadék ellenében szabadlábra helyezett tíz rendőrt és egy üzletembert. Azzal vádolták őket, hogy szándékosan megöltek 17 tüntetőt, több mint 350-et pedig megsebesítettek a 18 napig tartó, végül február 11-én Hoszni Mubarak akkori elnök bukásához vezető kormányellenes demonstrációkon Szuez városban. A vádlottak padjára került Szuez volt biztonsági vezetője is. Legközelebb szeptember 14-én kell megjelenniük a bíróság előtt.

Az összesen 846 életet követelő események után közel öt hónappal még csak egy rendőrt mondtak ki bűnösnek, de ellene is távollétében folytatták le az eljárást. A hétfőn hozott döntés után az áldozatok feldühödött családtagjai - mintegy háromszáz ember - , megostromolták a bíróságot, és több órán keresztül megbénították a forgalmat a Szuez város felé vezető főúton. A bíróságot védő rendőrök összecsaptak a tiltakozókkal, sérülésekről nem érkezett jelentés. A zavargások nyomán a főügyész utasította beosztottjait, hogy fellebbezzenek a döntés ellen.

Egyiptomban továbbra is feszült a helyzet. Péntekre újabb tüntetést hívtak össze, és egymillió résztvevőre számítanak az országot irányító katonai kormányzattal elégedetlenkedők, akiket az dühít, hogy a várt reformok helyett továbbra is az egy helyben toporgás a jellemző. Emellett azt is követelik, hogy vonják végre felelősségre a tüntetők haláláért felelős biztonsági erőket.