Sára, Márió
2 °C
6 °C

A NATO felveszi a kapcsolatot a líbiai ellenzékkel

2011.07.06. 16:33 Módosítva: 2011-07-06 16:47:53

A líbiai ellenzék delegációját fogadja a NATO a jövő héten a szövetség brüsszeli székházában – jelentette be Anders Fogh Rasmussen főtitkár.

Az informális megbeszélésen a NATO-t a tagországok állandó nagykövetei képviselik majd, a bengázi küldöttséget Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második embere vezeti.

Rasmussen arról is beszélt: nincs tudomása arról, hogy a rezsimet vezető Moammer Kadhafi a lemondásáról folytatna tárgyalásokat.

A főtitkár ismét felszólította Kadhafit, hogy távozzon a hatalomból.

Stratégiai célpontokat támadnak

Közben a lázadók két stratégiai város ellen indítottak offenzívát Tripoli körzetében. Bir el-Ganám és Gariján 50-70 kilométerre fekszik a fővárostól, és elfoglalásuk esetén a lázadók elzárják a délre vezető utakat.

Bir al-Ganám fontos közlekedési csomópont, és onnan Tripoli gyakorlatilag már lőtávolban van. Egyszer már a felkelők elfoglalták, de aztán a kormánycsapatok kiszorították onnan őket. A NATO pénteken heves támadást intézett a város ellen.

Gariján stratégiai fontosságú elhelyezkedése mellett amiatt is jelentős, mert a kormányerők egy nagyobb helyőrsége állomásozik ott.

A támadás reggeli kezdetekor a NATO harci gépei is átrepültek a terület fölött, de nem bombáztak.