Ágnes
-1 °C
2 °C

Tananyag lehet a homoszexuálisok társadalmi szerepe Kaliforniában

2011.07.06. 12:55

12 napja van eldönteni Jerry Brownnak, Kalifornia demokrata kormányzójának, hogy aláírja vagy megvétózza azt a törvényt, amely alapján az állami középiskolák társadalomtudományi tankönyveiben a jövőben külön fejezetet kell szentelnie a melegek, biszexuálisok és a transzgender emberek szerepének és társadalmi hozzájárulásának.

A kaliforniai törvényhozás 49-25 arányban támogatta a korábban a szenátusban is megszavazott törvényt. Ha Brown is aláírja, annak Kalifornián is túlmutató hatása lehet, írja a Bloomberg hírügynökség.

Kalifornia ugyanis a maga 6,2 milliós diákságával a legnagyobb szereplő a tankönyvpiacon, egymagában a 3,4 milliárd dolláros piac 13 százalékát teszi ki. A tankönyvgyártók ezért általában a többi államot is megpróbálják rábírni a Kaliforniában forgalmazható tankönyvek megvásárlására.

Brown, akit megválasztásakor amúgy támogatott Kalifornia legnagyobb meleg jogvédő csoportja, az Equality California, még nem nyilatkozott, hogy támogatja-e a törvényt. Párttársa, Joan Buchanan alamói képviselő szerint ugyanakkor fontos lenne a törvény életbe léptetése, mert "minden embert, függetlenül fajától, bőrszínétől vagy szexuális irányultságától, pozitívan kell ábrázolnunk".

Brownnál azonban nem csak a törvény támogatói, de az ellenzői is lobbiznak. A weblapja szerint a judeo-keresztény értékeket hirdető Kaliforniai Családi Tanács azt szeretné, "ha a kormányzó komolyan mérlegelné, hogy ez valóban az iskolások érdekét szolgálja, vagy csak még több zavart okozna szexuális fejlódésükben".