Auguszta
-3 °C
2 °C

Dzurinda: Magyarországhoz fűződő viszonyunk nem százméteres gátfutás

2011.07.07. 21:02

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint nem valószínű, hogy Szlovákia és Magyarország rövid időn belül egyetértésre jut a szlovákiai magyar kisebbség jogállásának kérdésében. "Bánt, hogy ezt kell mondanom, de ezeket a problémákat nem zárjuk le egyik napról a másikra déli szomszédunkkal" – jelentette ki Gasparovic csütörtökön Pozsonyban, amikor fogadta a szlovák nagykövetségek vezetőit.

Ugyanakkor megállapította: örül, hogy Szlovákia védelmezi az állampolgári szabadságjogokat. "Milyen kollektív jogokról lehet szó, ha az állampolgár szabad?" - tette fel a kérdést az államfő. Gasparovic attól tart, hogy az európai uniós elnökség lezárása után Magyarország Orbán Viktor kormányfővel az élén olyan programokat fog megvalósítani, amelyek Szlovákia számára elfogadhatatlanok.

"Ez kemény ideológia, ami ma megengedhetetlen" - jelentette ki Gasparovic Orbán azon nyilatkozataival kapcsolatban, amelyeket a magyar kormányfő azután tett, hogy ismét a Fidesz elnökévé választották. "Elfogadom a szlovák kormány álláspontját, hogy ne öntsünk olajat a tűzre, de nem tehetjük meg, hogy ne figyeljünk az egyes nyilatkozatokra és cselekedetekre" - szögezte le az elnök. Mindezzel kapcsolatban külön köszönetet mondott Peter Weissnek, Szlovákia budapesti nagykövetének munkájáért.

Gasparovic azt mondta: nem egészen ért egyet Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszterrel, aki azt hangoztatja, hogy a külpolitikának a belpolitikából kell kiindulnia. "A kétoldalú kapcsolatoknak és a külpolitikának az államérdekből kell kiindulnia, nem pedig az egyes pártok érdekeiből" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

"Magyarországhoz fűződő viszonyunk nem százméteres gátfutás, hanem maratoni futás" - fejtette ki véleményét csütörtökön Dzurinda külügyminiszter. Leszögezte: meggyőződése, hogy Szlovákia megbirkózik ezzel a feladattal, hiszen támaszkodhat a nemzetközi szervezetek álláspontjára is. Konkrétan a Velencei Bizottság és az Európai Parlamentnek az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos állásfoglalását említette.

Dzurinda hangsúlyozta: a külügyminisztérium a diplomatákkal együtt képes megvédeni Szlovákia államérdekeit.