Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az új amerikai védelmi miniszter szerint közel az al-Kaida veresége

2011.07.09. 19:35
Oszama bin Laden meggyilkolása után elérkezetnek látja az időt az al-Kaidával való végső leszámolásra az új amerikai hadügyminiszter. Leon Panetta szerint a CIA és a hadsereg is műveleteket folytat Jemenben, ahol az al-Kaida 20 megcélzott vezetőjének egyike, az amerikai állampolgárságú Anvar al-Avlaki tevékenykedik.

Elérhető közelségben van az al-Kaida stratégiai veresége az új amerikai védelmi miniszter, a korábban a CIA-t igazgató Leon Panetta szerint. Panetta minderről védelmi miniszterként tett első afganisztáni látogatásán beszélt.

Panetta szerint Oszama bin Laden májusi megülése után most jött el az ideje annak, hogy növeljék a nyomást az al-Kaidán. "Összesen tíz-húsz kulcsfigurát" kellene megölniük, ők Pakisztánban, Jemenben, Szomáliában és Észak-Afrikában vannak.

Panetta két célpontot nevezett meg, a jemeni al-Kaida amerikai állampolgárságú vezérét, Anvar al-Avlakit és Ahman az-Zavahrit, aki bin Laden halála után a szervezet vezére lett.

Panetta tájékoztatása szerint a hadsereg és a CIA több műveletet is folytat Jemenben, de ezekről részleteket nem árult el.

Afganisztánról azt mondta, hogy a tálibok és a terroristák elleni győzelem attól függ, hogy a helyi biztonsági erők, a hadsereg és a rendőrség fel tud-e készülni feladatai ellátására. A nemzetközi erők, az ISAF júliusban kezdte meg három tartomány és négy város átadását az afgán erőknek, a folyamat Simon Gass, az ISAF civil vezetőjének június végi, az Indexnek adott nyilatkozata szerint 18 hónapig tarthat - eközben további területeken is megkezdik az átadást.

Az ISAF és a NATO reményei szerint 2014-re, amikorra várhatóan kivonják a nemzetközi erők nagy részét, az ország valamennyi tartományában az afgán hadsereg és a rendőrség veheti át az ellenőrzést. Az addig hátralevő időt a nemzetközi erők elsősorban a hadsereg és a rendőrség minőségi képzésére fordítják majd, bár elöbb még 300-ról 352 ezerre kívánják növelni a két fegyveres erő együttes létszámát.