Valér
4 °C
8 °C

Berlin nem válhat Disneylanddé

2011.07.10. 17:52

Berlin nem válhat Disneylanddé - adta ki a jelszót vasárnap a német főváros idegenforgalmi vezetője. Burkhard Kieker abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a berlini turizmus rekordot döntött. A hét végén nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint ugyanis idén májusban 930 ezer külföldi és hazai turista kereste fel a német fővárost, pontosan 10 százalékkal több, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában. A növekedést még inkább alátámasztja az a tény, hogy az egy évtizeddel ezelőttihez képest megkétszereződött Berlin látogatóinak száma.

A német főváros idegenforgalmi hivatalának vezetője persze örömének adott hangot Berlin tartós, sőt erősödő népszerűsége miatt. Figyelmeztetett viszont arra, hogy a népszerűség kötelezettségekkel jár. Berlin nem válhat Disneylanddé - fogalmazott Kieker, utalva azokra az utóbbi időben megszaporodott bírálatokra, amelyek szerint az idegenforgalmi kínálat néhány helyütt túl sekélyessé vált. Ráadásul olyan helyeken, amelyek korábban a legfőbb vonzerőt jelentették, például a német egység szimbólumának számító Brandenburgi kapu lábánál fekvő Pariser Platzon vagy épp a hajdani két Berlin közötti, egykori hírhedt határátkelőnél, a Checkpoint Charlie-nál.

A történelemre való emlékezés szinte másodlagossá vált, és ehelyett különböző árusok, bohócok, énekesek és a mind népszerűbbé váló, a kerekezés fáradalmait habzó sör fogyasztásával enyhíteni igyekvő, többszemélyes és különlegesen felszerelt biciklik jelentik a fő turistacsalogatót.

Burkhard Kieker szerint ezzel Berlinről hamis kép alakulhat ki, amit mindenképp meg kell akadályozni. Az idegenforgalmi vezető úgy véli, nem lehet hagyni, hogy Disneyland Berlinbe költözzön, azaz a programok szervezésénél nagyobb komolyságra van szükség. Szavai szerint a különleges berlini történelemre, a város és az ország újraegyesülésére való emlékezést maradandóvá és még hitelesebbé kell tenni. Így többek között a Checkpoint Charlie-nál, ahol a színes faldarabokat, az egykori hírhedt NDK-s, illetve szovjet határőrök állítólagos sapkáit és kucsmáit vagy épp rendfokozatait árusítók közvetve csak torzítják a történelmet.

Kieker odáig nem ment el, hogy ezeket az attrakciókat be kellene tiltani, intett azonban arra, hogy ebből a szempontból nagyobb odafigyelésre van szükség. Mégpedig késlekedés nélkül, és nem csupán az idegenforgalmi rekorddöntés, hanem amiatt is, hogy közeleg augusztus 13., a gyűlölt berlini fal építésének 50. évfordulója. Ebből az alkalomból ugyanis a német fővárosban nagyszabású megemlékezéseket rendeznek.

Szakértők szerint a turisták gyors ütemben növekvő száma Berlin nemzetközi kisugárzását bizonyítja. Ezt azonban a város rendkívül gazdag kulturális kínálatának és annak köszönheti, hogy nemcsak az egyesült Németország, hanem jelképesen az egyesült Európa fővárosa is. Ebből pedig az újabb rekordok érdekében a jövőben sem szabad engedni.