Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szomáliát a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája sújtja

2011.07.10. 18:39

Az aszály sújtott Szomáliában alakult ki a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája - jelentette ki António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) főigazgatója, miután vasárnap találkozott a világ legnagyobb menekülttáborának lakóival.

A kenyai Dadaab tábor a szomáliai-etiópai-kenyai hármas határ térségében fekszik. Már több mint 380 ezer lakója van, és emberfeletti megpróbáltatások - esetenként több héti tartó kimerítő gyaloglás - után hetente közel tízezer újabb ember jelentkezik segítségért a létesítményben.

Az ENSZ Világélelmezési Programja, amely Kelet-Afrikában jelenleg hatmillió embert segélyez, úgy véli, Afrika szarván tízmillióan szorulnak humanitárius segélyre. A szervezet szerint 477 millió dollárra lenne szükség az igények kielégítéséhez, de ennek 40 százaléka még hiányzik. Az ENSZ Gyermekalapja több mint kétmillióra becsüli a térségben a rosszul táplált és életmentő segítségre szoruló gyermekek számát.

Guterres a kenyai táborban vasárnap tett látogatása alkalmával felszólította a világ országait, folyósítsák a nagy mennyiségű segélyt, amelyre a tábor lakóinak szüksége van. A főigazgató mások mellett egy olyan szomáliai nővel beszélt, aki a táborig tartó 35 napos gyalogút során három gyermekét vesztette el. António Guterres hangsúlyozta: a dadaabi tábor a "szegények legszegényebbjeinek, a sebezhetők legsebezhetőbbjeinek" nyújt menedéket.

Az UNHCR főigazgatója helyzetfelmérő látogatáson tartózkodik a térségben, csütörtökön az etiópiai Dollo Ado táborban járt. A menekültügyi főbiztosság becslése szerint napon kétezer szomáliai menekült lépi át az etiópiai határt. Családok ezrei gyakran napokon át gyalogolnak élelem után kutatva, és nagyon legyengült állapotban érkeznek a menekülttáborokba.

Guterres szerint a halálozási arány háromszor haladja meg a válsághelyzetek szintjét, a gyermekek fele rosszul táplált. Az aszály sújtotta térség központja a kenyai-etiópiai-szomáliai hármas határ térsége, olyan - nomádok lakta - vidék, ahol a megélhetés nagyban függ a haszonállat-állomány egészségétől. Ez utóbbinak a soraiban viszont hihetetlen mértékű pusztítást vitt véghez az aszály.