Bonifác
10 °C
16 °C

Hatvannégy halott a volgai hajóbalesetben

2011.07.11. 16:13 Módosítva: 2011.07.11. 20:05
Eddig hatvannégy holttestet hoztak felszínre a Volgán szerencsétlenül járt Bulgária nevű hajóból, jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség. Egy áldozatot a víz színén találtak meg.

A legtöbb áldozatra a hajófenékben lévő bárban és étteremben bukkantak. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint minden bizonnyal rendezvényeket tartottak a két helyiségben. A Bulgárián több mint ötven gyerek utazott, legtöbbjüket a játékszobában érte a katasztrófa.

Dmitrij Medvegyev államfő keddre nemzeti gyásznapot hirdetett.

Az ügyészség közlése szerint az ellenőrzések kiderítették: a több mint 56 éve szolgáló Bulgária hajó legutóbb harminc éve esett át nagyjavításon, baloldali motorja az induláskor hibás volt, a járművön legalább ötven fővel többen voltak a megengedettnél.

Egyre több a baleset

Marija Gridnyeva, az ügyészség szóvivője hozzátette: az ügyészség ellenőrzi a hajót bérlő céget is, valamint az üzemeltetési engedélyek kiadására illetékes hatóságot. Hozzátette: tavaly 42 százalékkal megnőtt az üzemeltetési szabálysértésekkel összefüggő balesetek száma, és hogy az eddigieknél szigorúbban fogják ellenőrizni a huszonöt évnél idősebb járműveket.

Szaratovban a folyami felügyelet már le is állított egy, a Bulgáriához hasonló hajót, amely utasokat szállított.

Medvegyev értekezletet tartott a volgai katasztrófa kapcsán, és sürgette az utasszállító közlekedési eszközök teljes és beható átvizsgálását. "Megengedhetetlenül sok ócska sajka úszkál a vizeinken. Ezeket mind nagyjavításnak kell alávetni, vagy ki kell vonni a forgalomból" – mondta.

A helyi közlekedési ügyészség szerint a baloldali motor hibája miatt az üzemanyagot átszivattyúzták a jobboldali tankba, és a jobboldalon volt a víztartály is, vagyis a hajó kibillent az egyensúlyból, és eleve négyfokos dőléssel indult el.

Tizenöt embert ápolnak kórházban

A mentés egész éjszaka tartott, először kívülről végigkopogtatták a hajótestet, de válasz nem érkezett.

A környező kórházakban tizenöt embert ápolnak, további huszonhárom ember szorult orvosi segítségre, de ők már hazamehettek. A még kórházban lévők zúzódásokat és csonttöréseket szenvedtek.

A regisztrált utasok száma 148 volt, az utasokat 33 fős – más adatok szerint 37 fős – legénység szolgálta ki.

A Bulgária felborult és rövid idő alatt elsüllyedt, amikor egy viharban éles fordulatot hajtott végre a víztározón.

A Kujbisevi víztározót a Zsiguli vízi erőmű építésével alakították ki az 1950-es években, és a mai napig Európa legnagyobb víztározójának számít.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport