Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

A franciák BT-határozatot akarnak Szíria ellen

2011.07.12. 13:47

Tűrhetetlennek nevezte Francois Fillon francia miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának hallgatását Szíriával kapcsolatban. Párizs meg akarja győzni Oroszországot, hogy támogassa a szíriai tömegdemonstrációk erőszakos elfojtását elítélő határozattervezetet.

"Franciaország más európai országokkal együtt letett egy határozatot az ENSZ BT elé, amelyet Oroszország és Kína akadályoz. Ez elfogadhatatlan" - mondta Fillon a France Info hírrádiónak adott interjújában.

Június elején a brit és a francia külügyminiszter akcióba lépett, hogy a BT tizenöt tagja közül tizenegyet megnyerjen Szíria elítéléséhez, így Moszkva és Peking lépéskényszerbe került volna. Berlin felkarolta az ötletet, de az végül nem járt eredménnyel, mert London és Párizs csupán kilenc támogatót tudott megnyerni.

Fillon az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetségei elleni hétfői, különösen erőszakos támadásokról úgy vélte, hogy Damaszkusz bizonyítékát adta annak, hogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje kockázatos játékot folytat. A francia diplomácia vezetője elmondta, hogy Párizs azt is szeretné elérni, hogy az ENSZ BT foglalkozzon a követségek elleni támadásokkal.

A szíriai rezsim mellett tüntetők három nap alatt másodszor támadták meg hétfőn Damaszkuszban az amerikai és a francia nagykövetséget. A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövete az előző héten az ellenzék fellegvárának számító Hama városába utaztak. A damaszkuszi kormány beavatkozásnak tartotta az utat a szíriai belügyekbe.  • Vennék
  • Hírek