Eleonóra
-1 °C
2 °C

Börtön jár a fasiszta és kommunista bűnök tagadásáért Szlovákiában

2011.07.13. 22:17
Hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető szeptembertől Szlovákiában az, aki tagadja a fasizmus és a kommunizmus bűntetteit.

Szlovákiában az új szabályozás szerint büntethető lesz mindazon rendszerek vagy mozgalmak létének és működésének tagadása, pozitív méltatása és támogatása, amelyek elnyomják az alapvető emberi szabadságjogokat.

A büntetőtörvénykönyv módosításáról szerdán döntött a szlovák parlament. A módosítást csak a koalíciós pártok támogatták, a baloldali ellenzék elutasította.

Bizonyos esetekben eddig is büntethető volt a volt kommunista és a fasiszta rendszer bűntetteinek nyílt tagadása. A vonatkozó törvénycikkelyeket kibővítették emberiesség elleni bűntett és népirtás fogalmával.

Szlovákia ezzel felzárkózott Csehország és Lengyelország mellé, amelyek eddig az Európai Unió tagállamai közül egyedül jogilag is kezelték a totalitárius rendszerek bűncselekményeinek tagadását. Az Európai Bizottság tavaly az év végén azzal utasította el egy összeurópai jogszabály elfogadását, hogy erre jelenleg nincsenek meg a megfelelő feltételek.

A szlovák büntetőtörvénykönyv módosítása ugyanakkor akár ötéves szabadságvesztést is kilátásba helyezett azon köztisztviselők számára, akik nemtörődömségből nagy értékű kárt okoznak az államnak, településnek, illetve emberek halálát idézik elő.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft