Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kamuhadsereget szerveztek a kínaiak Kaliforniában

2011.07.14. 11:19
Valódi amerikai egyenruhában parádéznak a kaliforniai Orange megyében a kínai közösség tagjai. A megyében több, nevében az amerikai hadsereghez tartozónak tűnő egyesület szerveződött, ahol pénzért lehet rangot vásárolni. Sokan csatlakoznak, mert azt hiszik, ez segíthet nekik a zöld kártya megszerzésében.

Tavaly Kínába látogatott egy kínai származású tábornok az Egyesült Államokból. A magas rangú vendég elé, ahogy kell, leterítették a piros szőnyeget, ő pedig kitüntetésekkel a mellén parádézott. Másnapra a kínai sajtó kiderítette, hogy az amerikai hadseregnek nincs is ilyen tábornoka, a vendég valójában kungfu-oktató.

A "tábornok" a az Egyesólt Államok Hadseregének Önkéntes Tartalékos Szövetségéhez tartozott. A csoport egyik vezetője, Jack Qin igenis büszke rá, hogy hazalátogatott, és bebizonyította, hogy "egy kínai bevándorló akár tábornok is lehet". Apróbb szépséghiba, hogy ehhez mindössze egy használt egyenruhát kell vennie, és befizetnie 335 dollárt a szervezetnek, aminek valójában az ég világon semmi köze nincs az Egyesült Államok hadseregéhez.

A Los Angeles Times riportja szerint Orange megye ázsiai bevándorlók lakta részein nagy népszerűségnek örvendenek az önkéntes tartalékosokhoz hasonló kamu katonai csoportok. Tagjaik díszőrséget állnak a temetéseken, zászlókat húznak fel, egyenruhában parádéznak, pulykát ajándékoznak hálaadáskor. Ezzel még nem is lenne baj, de többen kamu igazolvánnyal próbálják kibeszélni magukat a közlekedési bírságokból.

A Times riportja szerint sok álkatona őszinte tévedésben van, valóban azt hiszi, hogy az Egyesült Államok hadseregéhez csatlakozott. Sokan még be is fizetik a díjakat a valódi hadsereg tartalékosirodáinál, és bíznak benne, hogy szolgálatukkal megkönnyítik maguknak az állampolgárság vagy a letelepedési engedély megszerzését.

Ezért is indult végül eljárás az egyik álkatonai csoport vezetője, Yupeng Deng ellen. Deng - aki a hangzatos US Army - Katonai Különleges Erők Tartalékos Hadereje nevet adta a csoportjának, hirdetéseiben maga állította, hogy a tagság segít a zöld kártya megszerzésében, a katonaigazolvánnyal pedig mentesülhetnek a közlekedési bírságok alól. A rangokat itt is pénzért lehetett venni.

Denget most állami igazolványok hamisításával gyanúsítják és őrizetbe vették.

A Times szerint az ázsiai, főleg kínai bevándorlók körében azért is voltak népszerűek az álkatonai alakulatok, mert sokan úgy érezték, így kifejezhetik hűségüket választott hazájuk iránt. Most viszont a botrány miatt új szabályok születhetnek, például kötelezhetik őket, hogy az egyenruha helyett inkább sima öltönyre emlékeztető ruhában járjanak.

A Times riportja szerint a történtek a valódi veteránokra is visszaütnek. A 86 éves Ko Ping Chent például családja őrültnek tartja, amiért egyenruhában akar felvonulni. Attól tartanak, a férfi börtönbe kerülhet, mert illegális szervezet tagja. Pedig ő valódi háborús veterán, a II. világháborúban szolgált az amerikai hadseregben.