Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A NATO-szövetségesek elismerték a líbiai lázadókat

2011.07.15. 17:21

Líbia "törvényes kormányzó hatóságaként" ismeri el az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) a líbiai NATO-műveleteket támogató nemzetközi összekötő csoport, ami megnyitja az utat az előtt, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen harcoló felkelők megkaphassák az általuk követelt pénzügyi támogatást.

A több mint harminc országot, nemzetközi és regionális szervezetet tömörítő összekötő csoport, amely pénteken egynapos tanácskozást tartott Isztambulban, az ülés zárónyilatkozatában - egyes újságírókkal ismertetett szövegrészletek szerint - megállapítja: a Kadhafi-rendszernek nincs többé semmilyen törvényes hatalma Líbiában, Kadhafinak és egyes családtagjainak távozniuk kell a hatalomból. Az összekötőcsoport "Líbia törvényes kormányzó hatóságaként" ismeri el az ÁNT-t egy ideiglenes kormány létrejöttéig - derül ki a tervezetből.

Előzőleg Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a tanácskozáson bejelentette: az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Líbia törvényes kormányaként ismeri el az ÁNT-t.

Alain Juppé francia külügyminiszter pedig közölte, az ÁNT elismerése azt jelenti, hogy fel fogják oldani bizonyos befagyasztott líbiai állami javak zárlatát, mivel ezentúl az ÁNT látja el a (kormányzási) feladatot. Az ÁNT korábban szorgalmazta, adják át számára e befagyasztott javakat.

Az összekötő csoport egyben megbízta Abdul Elah al-Hatib ENSZ-különmegbízottat, hogy terjesszen elő határidőt Kadhafi távozására egy olyan politikai csomag részeként, amely a kormányerők és a lázadók közötti tűzszünetet is magában foglalja a további vérontás megelőzése érdekében. A csoport a líbiai lázadókat pedig felszólította, késedelem nélkül lássanak hozzá egy átmeneti kormány felállításához.

Amerikai tisztségviselők szerint az ÁNT diplomáciai elismerése fontos lépés afelé, hogy az Egyesült Államok pénzügyi támogatást nyújtson a líbiai ellenzéknek a Kadhafi-rendszer amerikai bankokban lévő, mintegy 34 milliárd dollár értékű, befagyasztott vagyonából, de még némi időre lesz szükség a tényleges pénzátutaláshoz. E befagyasztott vagyon nagy része likvid eszközökben, készpénzben és értékpapírokban van.

Az isztambuli tanácskozáson mintegy tizenöt ország külügyminisztere mellett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is jelen van.